Perusta

Muutokseen ymmärryksen kautta

Uutta voi helpostikin kokeilla – ainakin hetken. Jos haluaa muuttua, tarvitaan prosessi. Tätä asiaa olen pohtinut viime vuosina paljon. Jotta nykyistä käytöstä voi muuttaa, täytyy ensin ymmärtää sitä. Toisaalta ymmärtääkseen täytyy tiedostaa, mitä tekee.

Usein toimimme arjessa tiedostamatta asiota. Asiat menevät tietyllä tavalla emmekä edes oikein huomaa, miten toimimme tai mihin käytämme aikaamme. Tämä toisaalta säästää energiaa. Ylimääräinen pohtiminen ja monitorointi vie aina energiaa.

Pohdintaa

Aloitan jokaisen kuukauden viikon seurannalla. Silloin saa niin sanottua dataa toiminnastaan. Tätä peilataan omaan käsitykseen pitemmän ajan tilanteesta. Näitä analysoimalla voi saada käsityksen, miten toimii. Viikko on toki aika lyhyt aika. Paljon pitempi seuranta voisi käydä kuitenkin aika raskaaksi. Tällä siis lähdetään kokeilemaan.

Seurannan avulla voi päästä kiinni ymmärtämiseen. Tapojen syitä ja taustoja voi olla hedelmällistä pohtia. Mistä tavat tulevat? Onko ne oppinut esimerkeiltä tai luisunut niihin eri tekijöiden summana? Monissa asioisaa pitää ehkä mennä lapsuuteen asti ymmärryksen saamiseksi. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisiin pohdintoihin päästään.

Eteenpäin

Itselle urheilu on ollut “oikein tekemistä”. Liikunnan ilo ei ole ollut aina läsnä. Siihen olen oppinut, ja sitä toteuttanut viime vuosiin asti. Nyt koetan päästä irti näistä kuvioista. Se vaatii kuitenkin analysointia ja työtä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s