Perusta

Mitattavia muutoksia – Seurantajakso 1

Mitattavuus on tätä päivää, niin tieteessä kuin yhteiskunnassa. Minä en ole sidottu kumpaankaan tämän kokeilun puitteissa. En ole tilivelvollinen kenellekään, eikä palkkani riipu tuloksista. Jonkinlainen mittaaminen kuitenkin kiinnostaisi. Toteutan siis vuoden alkuun ja loppuun hyvinvoinnin seurantajakson.

Erilaiset tekniset hyvinvointivälineet ovat trendikkäitä. Olen ollut aika kriittinen näiden suhteen. Toisaalta kuitenkin uuden kokeileminenkin houkuttaa. Biohakkereita kuunnellessani tietty osa minua innostuu, ja tietty osa ihmettelee. Kai tähänkin pätee se, että jos näistä saa “kicksejä”, voivat ne auttaa hyvinvoinnin polulla.

Spekuloin, että näillä testeillä voisi näkyä mitattavia vaikutuksia. Toisaalta muutokset hyvinvoinnissa ja tuloksissa voivat johtua muustakin esim. elämäntilanteen helpottamisesta. Näitä pääsee sitten pohtimaan vuoden lopuksi.

Write_it_down

Minun hyvinvointiseurantani perustuu kolmeen päivän mittaan mitattavaan kysymykseen. Nämä arvioidaan asteikolla 0-10.

  • Mikä on fiilis aamulla herätessä?
  • Mikä on fiilis kello 15 iltapäivällä?
  • Miten arvioit päivää kokonaisuutena?

Viimeiseen kysymykseen voi jokainen miettiä oman keskeisen tekijän. Sitä voi numeroa antaessa erityisesti miettiä. Itsellä tämä on pinnan pysyminen uhmaikäisen kanssa ja rakentava tilanteiden hallinta. Miehelläni tämä tekijä olisi työpäivän onnistuminen.

Lisäksi ajattelin seurata sydämen sykkeen vaihtelua ja erityisesti leposykettä. Tähän liittyen spekuloin, että sykkeet ovat matalammat ja tasaisemmat hyvinvoivampana.

Kohti_iltaa

Uskon noiden henkisten mittareiden peilaavan hyvinvointia kuitenkin parhaiten. Lisäksi ne auttavat tiedostamaan nykytilannetta.

Kovin tarkkaan seurantaan vuoden kuluessa en kannustaisi. Esimerkiksi painoa suosittelisin mitattavan vain hyvin harvakseltaan, jos ollenkaan. Itse en omista vakaa. Jos voi hyvin ja terveesti, ei painolla ole merkitystä (näin karkeasti sanottuna).

Jos haluaa toteuttaa samanlaisen seurannan tee 2 viikon ajan näin:

Henkisen hyvinvoinnin 3 kysymystä:

  • Aamulla herättyäsi ja iltapäivällä noin kello 15 arvioi fiiliksesi asteikolla 0-10 (0 = huonoin mahdollinen, 10 = paras mahdollinen).
  • Illalla arvioi samalla asteikolla päiväsi itselle merkityksellistä asiaa ajatellen. Esimerkkejä: pinnan pysyminen, oma rauhallisuus/mielentila päivän aikana, töiden sujuminen, rakentava kannustus lapsille, rakastava puolison huomioiminen.
  • Mittaa leposykkeesi 1-3 kertaa päivän aikana. Leposyke on paras mitata sängyssä aamulla ennen nousemista. Tämä ei ole kuitenkaan aina ihan realistista. Myös päivällä istuttuaan 5 minuuttia rauhassa tai illalla rauhoituttuaan sänkyyn voi leposykkeen mitata.

Jos omistaa aktiivisuuskellon tai vastaavan härpäkkeen, voi näiltä viikoilta sykedatan ottaa talteen. Usein laitteet tuottavat jonkinlaiset graafit ja analysoivat myös sykevaihtelua. Vuoden jälkeen voi samat graafit kerätä ja verrata, onko näissä eroja.

Illan_tunnelmat

Mittaamisesta on hyvä muistaa, että vertaaminen on hedelmällistä vain itsensä kanssa. Tavoitteena on mitata muutosta, ei tasoa. Pienikin muutos on merkityksellinen. Henkisten kysymysten kohdalla jokaisen oma arviointi on myös erilainen. Myös leposyke on hyvin yksilöllinen.

Jos jollekulle tulee hyviä ideoita tai ajatuksia tähän liittyen, olisi mielenkiintoista kuulla tässä tai facebook.ssa.

One thought on “Mitattavia muutoksia – Seurantajakso 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s