Perusta

Päätökset vievät energiaa

Päätöksiä täytyy tehdä joka päivä ja koko ajan. Mitä puen lapsilleni? Mitä teen ruuaksi? Koska menemme kauppaan? Koska lähdemme ostamaan uudet kengät? Jokainen päätös vaatii energiaa. Rutiinit ja edeltä mietityt systeemit vähentävät päättämisen tarvetta. Energiaa säästyy tärkeämpiin asioihin.

Minkä_valitsisit

Huomasin tämän kuukausi sitten erityisen selvästi. Olin väsynyt. mieheni kysyi iltapäivällä, mitä puetaan lapselle päälle. Oli kylmempi ilma ja kotivanhempana minulle on muotoutunut vahvempi käsitys sopivasta vaatetuksesta. Siinä tilanteessa tämäkin “pieni” päätös tuntui kuitenkin suurelta ponnistukselta. Sille ei tuntunut olevan energiaa. Tiuskaisin “En nyt jaksaisi sitäkin päättää.” Mies hyväksyi vastauksen ja lähti etsimään vaatteita. Hetken rauhoituttuani pystyin myös auttamaan.

Jokainen päätös hyvinvoinnin suuntaan vaatii myös energiaa. Sen takia on hyvä tehdä suunnitelma. Se vähentää päätösten tarvetta arkitilanteen keskellä. Jos joka päivä aloittaa hyvinvointitavoittelun pohdinnalla, on päivä helposti kulunut ennen toteutusta. Jos suunnitelma on valmiina, saattaa toteuttaminenkin onnistua.

Valittu_tapetti

Viime syksynä sovimme mieheni kanssa molemmille oman liikuntaillan viikossa. Useamman kerran muistin liikuntaillan juuri illan alkaessa. Uimahalliin lähteminen ei vaatinut muuta kuin toteamisen: ei neuvotteluja, ei pohtimisia. Tavasta oli tullut arjen rutiini. Ilman suunnitelmaa olisivat nämä kerrat jääneet hyvin varmasti toteuttamatta.

Tätä päätösenergian minimoimista koetan soveltaa myös hyvinvointivuodessani. Viikon seurantajakson perusteella teen suunnitelman, mikä muutos voisi toimia arjessa. Sitä kokeilen kaksi viikkoa. Tämän jälkeen arvioin tilanteen. Pystyykö tätä jatkamaan jatkossakin?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s