Uncategorized

Maailman onnellisin kansa

Koska koit olevasi erityisen onnellinen? Oliko Suomen kansalaisuudella tekemistä tunteesi kanssa? On mahtavaa, että YK:n mittapuulla olemme maailman kärjessä. Emmekö toisaalta kuitenkin ole pohjoisen katajainen ja melankolinen kansa…

Istanbulissa_parkkipaikalla

Istun autossa Istanbulissa kerrostaloalueen parkkipaikalla. Takapenkiltä kuuluu pieniä hiljaisia hengenvetoja. Lentokoneessa luin lehdestä kansamme onnellisuudesta. Eilen täällä sydäntäni riipaisivat ruokakaupassa varashälyttimillä varustetut äidinmaidonkorvikkeet. Tänään olemme seikkailleet suurkaupungin kaoottisessa liikenteessä näyttävien rakennelmien ohitse. Näissä tunnelmissa koetan tavoittaa omia onnen hetkiä.

Henkilökohtainen onnellisuus on taustalla oleva pohjavire. Toisaalta se sykähtelee yksittäisissä hetkissä. Näiden sanoittaminen ei ole välttämättä aivan helppoa, ja ne ovat ihmisillä erilaisia. Toivottavasti jokainen pystyy nimeämään joitain omia helmiään.

Yhtenä_iltana

Syvimmät omat onnen hetkeni koen viettäneeni lasten ja miehen kanssa. Yksinkertaisessa arjen tilanteessa on sydämeni sykähtänyt syvältä. Nämä ovat yleensä täysin ennakoimattomia. Silloin minä voin hyvin, ja lapset ovat hyvällä tuulella. Huolet ja murheet ovat kaukana. Kaikista parasta on, kun tämän hetken saa jakaa miehen kanssa. Olen osannut tavoittaa näitä mielestäni paremmin vasta toisen lapsen saatuani.

Toisaalta erityisiä onnen hetkiä ovat myös puolison, hyvän ystävän tai ihan itsensä kanssa vietetty rauhallinen hetki. Niiden arvo on korostunut lasten saannin jälkeen. Ehkä tavoitan onnen niissä tilanteissa paremmin nyt. Niissä ei ole vaatimuksia tai kiire minnekään. Saan olla kosketuksissa itseni tai toisen kanssa syvemmin.

IMG_4767.JPG

Emme ehkä koe olevamme maailman onnellisin kansa. Arki on jähmeää emmekä riemuitse suureen ääneen kovin usein. Toisaalta koemme kuitenkin rauhallista tyyneyttä, kun asiat ovat kohdallaan. Sisin saa levätä. Meidän ei tarvitse pelätä turvallisuutemme takia ja monessa suhteessa mahdollisuudet arjen onneen on.

Täällä suurkaupungissa ja varmaan monessakin muussa maassa äidit menevät nopeasti jo parin kuukauden jälkeen töihin taloudellisten paineiden takia. Ainakin minun kohdallani Suomen hyvä sosiaaliturva on mahdollistanut syviä onnen hetkiä lasten kanssa kotona. Niitä eivät ole myöskään varjostaneet suuret pelot ja huolet. Monissa maissa sellaiset ovat arkipäivää.

IMG_2707.JPG

Toki Suomessakin on paljon vaikeuksien keskellä kamppailevia eikä meidänkään arki ole vain onnen hetkiä. En myöskään ajattele, että kaikkien lapsiperheellisten pitäisi kokea onnensa juuri lasten kanssa.

Maailman onnellisin kansa on laskelmoitu arvio. Se perustuu pääasiassa yhteiskunnan piirteisiin eikä suoraan ihmisten omaan kokemukseen. Niinpä se voi spontaanisti tuntua aika kaukaiselta oman elämän onnellisuutta pohtiessa. Omasta näkökulmasta meillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet arjen onneen. Toivottavasti sinäkin koet niin.

Vilja_heiluu_hiljaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s