Perusta

Ensimmäisen mittausjakson purku – oivalluksia aamuista

Seurasin hyvinvointiani kahden viikon ajan muutamien kysymysten avulla. Minulle oli iso oivallus huomata, miten hankalia aamut usein ovat. Lisäksi haastavia tilanteita oli päivissä vähemmän kuin olisin spontaanisti ajatellut. Yleiskeskiarvo ei toisaalta päätä huimaa. Paranemisen varaa on.

Rauha_ennen_päivää

Mittausjakson tuloksien keski-arvot (0-10):

  • Fiilis aamulla: 2.7
  • Fiilis iltapäivällä: 7.2
  • Arvio päivästä: 7.7
  • Leposyke 55
  • “Uniaika”: 7.8h
  • Yöherätysten määrä: 2.2

Kuopuksemme herättelee meitä vielä yöllä. Se huonontaa varmasti aamufiiliksiä. Totesin kuitenkin, että yli 5:n aamuja ei minulla ole juuri koskaan muutenkaan. 5:n aamu olisi aamu, jolloin fiilis on neutraali – ei hyvä eikä huono. Sitä parempana aamuna olisin inspiroitunut ja hyvillä fiiliksissä herätessä. Useimmiten aamuisin olen väsynyt eikä sängystä nouseminen inspiroi. En näköjään ole aamuihminen.

Aamu_uudessa_Seelannissa

Minullakin on ollut kuitenkin yli 5.n aamuja. Seurusteluaikana mieheni ollessa kotilomalla armeijasta heräsin innoissani uuteen päivään. Matkalle lähtiessä tai projektipäivän kynnyksellä herään myös inspiroituneissa fiiliksissä. Aamuina, kun saan nukkua pitempään ja nousta rauhassa on fiilis myös korkeampi. Näitä ei kuitenkaan perusarkena juuri ole.

Toiveena minulla olisi, että arkenakin voisin herätä uuteen päiviin innostunein ja positiivisin mielin. Onko tämä mahdollista? Saa nähdä.

Mahdollisuuksien_aamu

Päivän lähdettyä käyntiin fiilikset nousevat aika nopeasti. Vatsataudin toipumisvaiheesta huolimatta pävät olivat loppujen lopuksi suhteellisen positiivisia. Päivän arvioinnissa ajattelin kiinnittää erityisesti huomiota pinnan pysymiseen uhmaikäisen kanssa. Seurannan aikana ei tilanteita tullut kuitenkaan ihan samaan tahtiin kuin olisin ajatellut. Herkistikö seuranta tiedostamaan toimintaansa paremmin, sattuiko tähän kohtaan rauhallisempi jakso vai koenko, että haastavia tilanteita olisi todellisuutta useammin? Ehkä kaikissa ajatuksissa on totuuden siemen.

Lisäsin vielä seurantaan uniajan ja yöherätysten määrän. Useampien herätysten jälkeen fiilis oli yleensä 2. 1-fiiliksen aamua edeltävä yö ei kuitenkaan ollut tavallista huonompi. Uskon, että elämäntilanne ja hyvinvointi vaikuttavat myös. Myös inspiroivat asiat tulevassa päivässä parantavat heräämistä. Aamufiiliksiin vaikuttavat siis monet muutkin tekijät kuin vain nukuttujen tuntien määrä.

Aamun_kauneus

Fiilisten kokonaiskeskiarvo oli 5,8 – ei kyllä mikään huipputulos. Toivon mukaan se voi parantua tämän vuoden myötä.

Leposykkeen ja sykkeenvaihtelun analysointi tulee ajankohtaiseksi, kun saadaan myöhemmin.

Seurantajakso ei ollut huipputieteellinen tai kovin tekninen. Aikakin oli varsin lyhyt. Se antoi kuitenkin hyvin mielenkiintoisia näkökulmia omaan hyvinvointiin eikä ollut liian monimutkainen toteuttaa.

Aamunkoitteessa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s