Uni ja ruudut

Uni ja ruudut – välttämätön hyvä ja paha

Hyvät unet ovat arjen luksusta. Ruutujen välityksellä inspiroidumme, olemme yhteyksissä läheisiimme ja hoidamme asioita sujuvasti. Arjen pyörityksessä tilanne ei kuitenkaan ole aina ihan optimi. Nämä kaksi lapsiperheen polttavaa aihetta saattaavat koitua enemmän kuormitukseksi kuin voimavaraksi. Tulevana kuukautena pohdin mahdollisuuksia näiden järkevöittämiseen ja kokeilen, toimiiko se käytännössä.

Ulkoinen_tekijä

“Lapsiperheissä nukutaan huonosti.” Sen varjolla hyväksyy helposti huonot unet ja väsymyksen. Vaikka lapset huonontavat unta, ei se silti tarkoita, ettei nukkumiselleen voisi tehdä mitään. Miksi kuitenkin ainakin itsellä illat kuluvat ja nukkumaanmeno venyy?

Uni on jaksamisen kannalta keskeistä. Jos on ollut erityisen huono yö, sen huomaa varmasti. Kohtalaisten öiden jälkeen selviää ja siihen tyytyy. Entä jos kuitenkin yöt voisivat olla edes vähän parempia. Entä jos niin olisin jaksavampi vanhempi?

Muiden vaikutuksia

Vinkkejä parempaan yöuneen olen kuullut monesta paikasta ja olen kertonut niitä myös potilailleni. En kuitenkaan ole kokeillut niitä juurikaan itse. Miksi? Ongelmani eivät ole niin isoja, eikä arjen rumbassa tule tiedostettua kaikkea. Mutta tässä kuussa on nyt sitten tarkoitus testata näitä ihan itse.

Uniasiaa pohtiessani totesin, että ruudut liittyvät itselläni hyvin paljon uneen ja sen määrään. Iltaisin tulee helposti tehtyä tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita ruutujen äärellä. Osa tästä on melkein väistämätöntä, kun päiväsaikaan ei lasten kanssa pysty. Haluan kuitenkin pohtia voiko tätäkin järkevöittää oman tärkeysjärjestykseni mukaan.

Pohdintaviikkoa seuraa kahden viikon kokeilujakso. Silloin yritän muun muassa ylläpitää järkevää vuorokausirytmiä, joka takaisi 8:n tunnin yöunet. Ruudut yritän sammuttaa ajoissa illalla. Tarkoitukseni olisi myös analysoida ruutujen käyttöä ja karsia “turhaa”.

Fokus

Kokeilumme keskittyvät vanhempien hyvinvointiin ja tottumuksiin. Siksi en lähtökohtaisesti käsittele unikouluja ja ruutuaikoja lapsille. Jos löysit tänne nyt, toivottavasti saat positiivista inspiraatiota omaan arkeesi. Viime kuussa pohdiskelin hyvinvoinnin vaikeuksia ja mahdollisuuksia lapsiperheessä. Niitäkin voi käydä selaamassa, jos kiinnostaa.

Tervetuloa mukaan #unijaruudut-kuukauteen! Virittyäksesi unitaajuudelle mieti viime yötäsi. Oliko se optimi vai olisiko se voinut olla jotenkin parempi? Kommentoi lyhyesti vastauksesi tähän alle tai facebooksivulle niin olet mukana 50 €:n Scandicin lahjakortin arvonnassa (arvonta viikon lopulla, lahjakortti voimassa 8kk). Scandic ei ole mitenkään osallisena arvonnassa.

Hyvät unet, parempi fiilis!

23 thoughts on “Uni ja ruudut – välttämätön hyvä ja paha

 1. Viime yönä nukahdin liian myöhään. Edellisenä päivänä oli täydellinen auringonpaiste, olimme retkellä ja pannukahvia oli tarjolla nuotiolla. En vain voinut kieltäytyä (ja santsasinkin).

  Liked by 1 person

  1. Yö olisi siis voinut olla parempi. Silti, valitsisin uudestaan kahvittelut noissa upeissa retkimaisemissa. Kotioloissa arkena tekisin erilaisia valintoja.

   Liked by 1 person

   1. Hetkittäiset poikkeamat tärkeiden kokemusten tähden ovat varmasti unista tinkimisen avoisia!

    Like

 2. Edelliseen blogiin kommentti: Onnistuit inspiroimaan opiskeluaikaista herrasmies tuttavaani. Hän päätti blogisi johtopäätösten innoittamana ryhtyä ajattelemaan aamukahvia jo illalla, että heti herättyä olisi parempi eli valmiiksi odottava fiilis. Hän kommentoi FB sivulleni.

  Liked by 1 person

 3. Viime yö meni töissä ja päivän unitunnit jäivät 4h, eli liian vähän unta joka ei kylläkään ole tyypillistä minua. Ensi yönä sitten nukuttaa varmasti hyvin.

  Liked by 1 person

  1. Yötyöt onkin ihan oma kapittelinsa. Sama oli mulla tilanne itse asiassa tällä viikolla. Onneksi kohta pääsee taas normaalimpaan rytmiin. Tsemppiä yötöiden kanssa taapainoiluun!

   Like

 4. Kikkailin itse liian myöhään hereillä lasten mentyä nukkumaan… Olisi saanut tunnin tai jopa 1 1/2 h enemmän unta jos olisi painunut heti pehkuihin ja pitänyt vaan puhelimen kiinni.

  Liked by 1 person

 5. Viime yö oli kyllä virkistävä pitkästä aikaa. Johtui siitä että poika nukkui pitkään ja itsekin menin suht. ajoissa nukkumaan. Isommat lapset eivät ole kotona. Tämä yhtälö siis antoi mahdollisuuden 9 tunnin yöuniin. Melkoista! Niitä ei usein saa. Loistava tämä sinun uni ja ruudut kuukausi. Olen niin messissä! 😊

  Liked by 1 person

  1. Mahtavaa, että oli hyvä yö! Ja mahtavaa, että on innostuneita kanssakulkijoita! Jännittävää nähdä, mitä tästä tulee. 🙂

   Like

 6. Täysimetän n.2,5kk ikäisiä kaksosia. Aluksi tuntui ihan hoopolta öiden rikkonaisuuden vuoksi tällaista tehdä. Vauvelit riekkuivat ja minä hoipertelin muutamat viikot. Käytän imetyssovellusta, jonka avulla pystyn unisenakin seuraamaan vauvojen ruokailutiheyttä.

  Viime yönä toinen vauvoista heräsi 3h unien jälkeen ja toinen nukkui sikeästi, joten en herättänyt sillä kertaa molempia syömään. Ajattelin, et parhaassa tapauksessa toinen nukkuu sen 6h putkeen, joka on nykyään jo ihan realistinen toive. Harmillisesti hän heräsikin 5h kohdalla, joten loppu yön ilmetin vauvoja eritahtisesti, joka on minulle rankkaa, koska heräsin 1-2 tunnein sykleissä loppuyön.

  Jonkun verran strategista pelisilmää ja tuuriakin nuo yöt vaativat “onnistuakseen”. Koska noi asiat eivät ole aina omissa käsissä, niin hyödynnän usein päiväunia ja päästän vauvat rattaissa ulos jonkun kanssa☺

  Viime yönä hyödynsin nukahtamis meditaatioharjoituksia siihen, että nukahdin nopeasti, koska tiesin sen olevan kriittinen tekijä seuraavan päivän jaksamisen kannalta. Se on yks parhaimpia apuvälineitä tässä elämäntilanteessa😃

  Liked by 1 person

  1. Yöpuuhat kaksosten kanssa on kyl aikamoista sankarimeininkiä! Hienos, että on systeemejä. Ne kantavat jonkun verran jasitten se ihmeellinen äidin voima myös. Tsemppiä kovasti! Ja mahtavaa, ettäon myös vähän pitempiä unipätkiä, vaikka kahden heräillessä nekin pirstaloituvat.

   Like

 7. Parin lapsen ja 6 vuoden erinäisten yöheräilyjen myötä elimistö on ilmeisesti tottunut vähiin yöuniin ja sitä nykyään herää aikaisin aamulla (klo 6) vaikka saisikin nukkua.

  Iltanukkumiseen pystyy vaikuttamaan ja olen löytänyt sopivan ajan nukahtamiseen: ei liian aikaisin koska yöheräämisen jälkeen ei saa enää unta, eikä liian myöhäänkään vaikka yksi päivä menee muutaman tunnin unillakin heittämällä.

  Lyhyt oma ruutuaika illalla tekee tosi hyvää mielelle, saa nollattua päivän arkitohinat.

  Liked by 1 person

  1. Kuulostaa tosi hyviltä systeemeiltä! Varmaan lasten kanssa arki koulinut turhan säätämisen öiden ympäriltä. Se on tavoitteena täälläkin :).

   Like

 8. Monesti oma haaste on se, että päivä kahden aktiivisen lapsen kanssa pitää jotenkin nollata olemalla hetken ihan hiljaa ja paikallaan. Ruutu on helppo tapa viedä ajatukset muualle, koska fyysinen puuhaaminen tuntuu liian isolta askeleelta siinä vaiheessa. Kirjan lukeminen tuntuisi jotenkin ajan haaskaamiselta. Pitäisi keksiä mielekäs, mutta rentouttava vaihtoehto. Ja ehkäpä sisällyttää siihen myös aikaa puolison kanssa, joka monesti myös puuhaa ruutunsa kanssa vierellä.

  Liked by 1 person

  1. Sama fiilis, että jonkinlainen rauhoittuminen on tarpeen illalla ja sen tekee usein ruudun äärellä. Ei ruutukaan ole mikään pahin mahdollinen, mutta ehkä on muitakin. Ja samat kokemukset myös, että molemmat puuhaa ruutujensa äärellä. 🙂 En ole varma pitääkö sitä vastaan taistella, mutta voi tietysti kokeilla muutakin.

   Like

   1. Sulla lienee tietoa ruutujen vaikutuksesta nukahtamiseen ja uneen. Jos sieltä löytyy painavaa perustetta ruutupaastoon illalla, niin sitten se on perusteltua.

    Liked by 1 person

 9. Viime yö meni yllättävän hyvin. Syksyllä kolme vuotta täyttävä tyttäreni nukahti klo. 21 ja kävin itsekin jo 21.30 nukkumaan. Tyttäreni heräsi vain kerran ilmeisesti pahaan uneen itkien mutta nukahti lyhyen silittelyn jälkeen ja heräsimme aamulla vasta klo. 8.10. Eli pitkät unet!

  Liked by 1 person

 10. Arvonnan suorittaminen näkyy instastorynä tämän päivän. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Hyviä unia kaikille jatkoonkin!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s