Uni ja ruudut

Saanko enää koskaan nukkua kunnolla?

Uni on ehkä merkittävin hyvinvoinnin alue, joka mullistuu lapsen saannin myötä. Etukäteen tai jälkikäteen ei oikein ymmärrä, miten siitä selviää. Se on haastavaa sekä fyysisesti että henkisesti. Toisaalta se saattaa tavallaan järkevöittää vanhempienkin nukkumista.

Lasten nukkumista ja heräämistä ei voi täysin ohjailla. Heräily on väistämätöntä. Toisaalta lasten nukkumisrutiinit motivoivat vanhempiakin järkevöittämään vuorokausirytmiään.

Ennen lasten saantia olimme kerran lapsiperhetutuilla yökylässä. Vähän myöhäisemmän illan jälkeen vääntäydyimme silmät pöpperössä ylös yhdeksältä. Perheen äiti oli ollut jo jalkeilla muutaman tunnin lasten kanssa ja valmistellut lounaan. Olin ihan ihmeissäni.

IMG_0425.JPG

Nyt alan ymmärtää. Vaihtoehtoja ei ole, ja uuteen elämänrytmiin oppii. Ennen lasten saantia puuhailimme useinkin erilaisten projektien kanssa puolenyön tietämille. Vain erikoistapauksissa menimme nukkumaan kymmeneltä. Nyt meilläkin perusrytmi on kääntynyt järkevämmäksi ja olemme karsineet aikaa vieviä projekteja. Yleensä menemme aikaisemmin nukkumaan. Parantamisen varaa kuitenkin on.

Kuopuksen synnyttyä iski todellisuus taas tajuntaan. Tällaista tämä oli. Jotenkin heräilyn ja pöhnäisen olon oli jo unohtanut. Tällä kertaa myös tiesi, ettei vaihe ihan heti helpota. Se ei ollut kaikista toiveikkain oivallus.

Luksusaamu_äitienpäivä

Toisaalta hyvää unta osaa arvostaa aivan eri tavalla. Rauhallinen aamu, kun saa nousta omaan tahtiin, on arjen suurta luksusta. Illalla myös fyysinen väsymys tekee nukkumaanmenon makoisaksi. Ennen se saattoi tuntua ennemmin välttämättömältä pahalta. Nukkumisella tuntuu olevan myös vielä arvokkaampi merkitys. Kun minä nukun hyvin, lapsenikin hyötyvät.

Koko ajan lapsetkin nukkuvat paremmin. Kyllä tämä tästä!

IMG_6629.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s