Uni ja ruudut

Iltarutiinit vanhemmillekin

Perinteisesti olen nukahtanut ja nukkunut omasta mielestäni ihan hyvin. Nyt mietittynä on uni kuitenkin usein jäänyt vähäiseksi. Nukahtaminkin vie säännöllisesti yli tunnin. Se tuntuu suorastaan ajan hukalta. Stressata ei kannata, sillä se vaan huonontaa nukahtamista. Lapsille iltarutiinit ovat tärkeät. Voisivatko sellaiset olla järkevät myös aikuiselle?

Unijuttuja lukiessa olen uudelleen ja uudelleen törmännyt vuorokausirytmin tärkeyteen. Olen aiemmin tyytyväisenä sivuuttanut tämän. Rytmin vaihtelu ei ole tuntunut huonontavan untani. Olen selvinnyt oikein hyvin. Sellainen tuntui myös ennen lapsia liian sitovalta. Nyt olen alkanut kuitenkin lämmetä ajatukselle. Ennustettavuus vähentää päätösten määrää ja stressiä. Ehkä kehokin oikeasti voi paremmin säännöllisen rytmin kanssa.

Viime vuosina olen pohtinut enemmän ja enemmän mielen ja psykologian merkitystä elämässä. Ennen olin rationaalisempi. Esimerkiksi nukkumisesta ajattelin, että sänkyyn mennään ja sitten nukahdetaan. Eihän se niin monimutkaista ole. Monissa asioissa olen alkanut kuitenkin uskoa enemmän ja enemmän “psyykkaamiseen”, mielen valmentamiseen. Jos illalla alkaisi tosiaan rauhoittua ja alkaisi noudattaa tiettyjä iltatoimia, mieli luultavasti oppisi paremmin rauhoittumaan yöksikin.

Sänky kutsuu

Tällä perusteella “tutut” iltarutiinit voisivat auttaa myös aikuisia rauhoittumaan illalla. Tämä ei tarkoita mitään sirkustemppuja. onilla varmaan onkin jonkinlaiset samanlaisina toistuvat iltatoimet. Itsellä ainakin häiritsevien tekijöiden karsiminen lisäksi, voisi kuitenkin edelleen parantaa rauhoittumista.

Tätä meinaan kokeilla. Kerron myöhemmin minkälaiseksi iltarutiini muodostuu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s