Uni ja ruudut

Mahtavat ja kauheat ruudut

Kuvittele, että kaikki ruudut katoaisivat päiväksi tai viikoksi. Yhteiskuntamme menisi sekaisin. Digitalisaatio mahdollistaa paljon hienoa niin sosiaalisesti kun yhteiskunnallisesti. Hiljalleen olemme kuitenkin myös heräämässä ruutujen käytön haasteisiin. Ruututaidot eivät ole meille synnynnäisiä.

Ruutunostalgiaa

Mikä historian tapahtuma on ollut yhtä mullistava kuin digitalisaatio? Ehkä sähkön yleistyminen tai teollistuminen. Molempiin liittyi varmasti myös huonojakin puolia ja epäluuloa. Meidän ajasta katsoittuina ne tuntuvat kuitenkin lähinnä luonnollisilta kehitysaskeleilta.

Tavallaan digitalisaation on ehkä samanlaista. Tulevaisuudesta katsottuna se oli luonnollinen askel. Me, jotka elämme sen keskellä olemme kuitenkin vielä lapsen kengissä opettelemassa sen käyttöä. Meidän aivot ovat ohjelmoitu vielä “vanhalle aikakaudelle” emmekä spontaanisti osaa toimia informaatiotulvan, ärsykkeiden ja some-maailman pyörityksessä.

Sormiemme klikkausten päässä on viihdykettä, sosiaalista tukea ja tietoa, jonka saamiseksi on ennen täytynyt nähdä huomattavasti vaivaa. Ehkä tässä on jotain samaa kuin lihavuus- tai shoppailuepidemiassa. Olemme ohjelmoidut hamstraamaan sitä, mistä on ollut puutetta. Tiedostamaton toiminta kannustaa siis ruutujen lähes rajattomaan käyttöön. Markkinavoimat toki käyttävät hyväkseen. Ruutumaailma on luotu koukuttamaan ja se vie helposti mennessään.

Ruutupohdintaa

Ruututaidot ovatkin aikuisille myös ajankohtainen pohdinnan paikka. Mielenkiintoista oli huomata, etten löytänyt googlettamalla aikuisten ruututaitoja tai käyttöä käsitteleviä vinkkejä.  Kaikki pyörivät yleisen pohdinnan tai lasten ruutujen käytön ympärillä. En kuitenkaan usko, että aihe on ongelmaton aikuisillakaan.

Olemme tietysti esimerkkejä lapsillemme, mutta ihan itsemmekin takia voi ruutujen käyttöä pohtia. Mitkä ruutuajanvietteet tukevat omaa tärkeysjärjestystä ja mitkä eivät. Sitä kautta pääsee ehkä lähemmäs järkevää ruututasapainoa.

Kännykkäasema

Ps. Olisin halunnut laittaa kuvaksi myös jonkun oikein positiivisen ruutukuvan. Esim. kuvan siitä, kun kaverin kanssa otetaan selfie, mutta eipä noita hetkiä tule yleensä kuvattua sivusta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s