Uni ja ruudut

Suunnitelmien armollisesta toteuttamisesta

Palaan uudemman kerran itselleni haasteelliseen teemaan. Suunnitelmien teko inspiroi minua. Niiden toteuttamiseenkin olen motivoitunut. Suunnitelmien muutokset ovat hankalia. Ne tuntuvat helposti epäonnistumisilta. Tällaisten suunnitelmien kanssa ei kannata kuitenkaan olla liian vaativa.

Ensimmäisinä iltoina minua ärsytti, kun emme päässeet tekemään iltatoimia kl 22. Myös päivältä jääneet tärkeät viestit harmittivat. Ruuduttomuuskaan ei toteutunut. Mitä järkeä näissä kokeiluissa on, jos ne eivät edes onnistu. Puhuin itselleni kuitenkin rentouden puolesta. Näistä kokeiluista ei ainakaan seuraa hyvää, jos ne vain stressaavat.

Jos niuhotan toteuttamisesta, emme luultavasti halua jatkaa näiden kanssa 2 viikon jälkeen. Jos taas saamme edes joitain hyviä muutoksia aikaan ja fiilis on muutenkin hyvä, ovat näkymät eteenpäin selvästi valoisammat.

Aamun valo

Päätin kokeilla rennompaa asennetta. Silloin, kun suunnitelman toteuttaminen hyvillä mielin on mahdollista, teen sen. Jos jokin ei onnistu kestän kyllä 2 viikkoa senkin todellisuuden kanssa. Voin todeta, että henkilökohtaisesti tämä on ollut aikamoinen edistysaskel. “Personal victory” hieman liioitellen sanottuna. Olen pystynyt ottaa rennommin. Maailma ei ole todellakaan kaatunut siihen, ettei jokin toteudu. Tarpeeksi on kuitenkin toteutunut.

Yksi tuttuni vertasi tällaista kokeilua juhlien järjestämiseen. Etukäteen voi suunnitella paljonkin yksityiskohtia ja tehdä valmistelut huolella. Juhlissa kannattaa kuitenkin antaa juhlien flow.n viedä ja nauttia. Kuulostaa tosi järkevältä. Tähän en ole kyllä itse juhlien emäntä pystynyt kovin hyvin. Ajatus on kuitenkin inspiroiva.

Jos tämä olisi ollut käytännönkoe koulussa, olisi toteuttaminen saanut arvosan 7.5. Kaikki ei todellakaan menny suunnitelmien mukaan. Kouluaikana tällainen “epäonnistuninen” olisi ollut katastrofi. Saan olla kiitollinen vuosien tuomasta elämänkokemuksesta ja perspektiivistä. Joskus vähemmällä on onnellisempi.

Yksinkertaisuus

2 thoughts on “Suunnitelmien armollisesta toteuttamisesta

 1. Moi! Tätä projektia on ollut mielenkiintoista seurata, koska ihan sama vaiva on täälläkin eli ruudut vievät sitä aikaa nukkumiselta. Vaikka tytöt meillä nukkuvat jo keskimäärin hyvin jää kyllä meidän vanhempien uni valitettavasti silti tosi vähiin. Kun työpäivää edeltävänä iltana tarkistaa herätyskellon ennen nukkumaanmenoa, ilmoittaa kännykkä herätykseen olevan ajan alkavan lähes poikkeuksetta kutosella, mikä tietenkin on pitemmän päälle ihan surkeaa.

  Eikä se ole vain ne ruudut, mitkä vievät aikaa. Lastenhuoneen valo sammuu yleensä 20.30, sitten on siivoaminen, seuraavan päivän ruoanlaitto, pyykkiä, tiskit, suihku ja ehkä vielä jotain omaa iltapalaa. E tulee tontilta noin klo 22, sitten käymme läpi vielä pakolliset taloasiat ja muut päivät kuulumiset ja kello on helposti yli 23. Päiväkotilogistiikan vuoksi joutuu heräämään melkein tunnin aikaisemmin kuin muuten pitäisi.

  Jaa miksi kirjoitan tätä viestiä vielä tähän aikaan? Se onkin hyvä kysymys…

  Like

 2. Moi!

  Tosi kiva kuulla, että tätä on mielenkiintoista seurata ja herättää ajatuksia! Eihän näihin mitään taikakeinoja tietty ole, mutta mielenkiintoista on kokeilla, voiko jokin muuttua.

  Mä oon kyllä miettinyt, että miten ihmeessä elämä toimii sitten, kun molemmat on töissä. Kai sitä löytää systeemejä kans ja välillä on vaan tosi tiukkaa. Mut tosiaan ainakin tärkeysjärjestyksen tiedostaminen on auttanut itseä vähän saamaan järkeä tähän nykyiseen tilanteeseen. Ja mäkin oon kyllä aika hyvä keksimään kaikkea turhaakin tekemistä täyttämään vapaan ajan.

  Saa nähdä, miten tää kehittyy.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s