Uni ja ruudut

Vuorokausirytmi ja iltarutiinit

Lapsille suositellaan säännöllistä vuorokausirytmiä. Kokeilua ennen pohdin, voisiko siitä olla iloa myös aikuisille. Sen toteuttaminen oli sekä haastavaa, että palkitsevaa. Omasta ajasta joutui luopumaan, mutta jotenkin elämä ei tuntunut ihan yhtä kaoottiselta kuin aiemmin.

Suunnitteluvaiheessa mietin tärkeysjärjestystäni. Hyvät unet tuntuivat pääsevän korkeammalle kuin esimerkiksi some-aktiivisuus ja kodin siisteys, jotka usein toteutuvat lasten nukahdettua. Oli tavallaan vapauttavaa todeta illalla, että nyt en voi tarttua näihin.

Illalla mukava raukeus alkoi tuntua sänkyyn mentyä. Tämä oli mahtavaa, ja uskon, että säännöllinen vuorokausirytmi auttoi tähän. Näitä edelsivät myös samanlaisina toistuvat iltarutiinit ilman aktivoivia ruutukatkaisuja.

Lapset nukahtivat näinä viikkona usein vasta 21.30-22, joten oma aika ja parisuhdeaika jäi minimiin. Toivon mukaan tämä alkaa hiljalleen helpottaa. Siitäkin huolimatta kokeilu tuntui kokonaisuutena hyvältä.

Sänky on pedattu

Viikonloppuaamuinakaan en tarvinnut pidempään nukkumista. Univelkaa ei ollut kertynyt aiempaan malliin viikon aikana. Viikonloput eivät tuntuneet samalla tavalla palautumispäiviltä kuin aiemmin. Yötyötkään eivät olleet yhtä kuormittavia kuin aikaisemmin. Kai jaksamisreservi oli parempi kuin ennen.

Tätäkin koetan jatkaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s