Kehonhuolto

Itsensä löytäminen urheilussa

Minulle urheilu on pitkään ollut osa “terveellistä elämäntapadiettiä”. Yksi tarpeellinen juttu lisää, johon ei olisi ihan motivaatiota. Hiljalleen olen alkanut nähdä syvemmän merkityksen. Olen alkanut viljellä siihen liittyvää positiivista ajattelua: “Hyvinvointia liikunnasta.” Tänä vuonna olen saanut myös aivan uuden oivalluksen. Kun miettii ensin “kuka on”, ja alkaa miettiä urheilua omien piirteidensä kautta, perspektiivi muuttuu.

Luovuus nousi tärkeäksi omissa vastauksissani kysymykseen “kuka olen”. Lisäksi pidän sopivassa määrin “älykkäistä” haasteista. Myös muiden kanssa yhdessä tekeminen on mielekästä. Aloitin tanssitunnit pitkästä aikaa tänä keväänä. Jokin tuntui loksahtavan paikalleen. Koko olemukseni viihtyi sopivan haastavassa ja inspiroivassa liikunnassa.

Olen vasta alkutekijöissä tämän pohdinnan kanssa. Oivallus tästä ajatuspolusta on tuntunut kuitenkin erittäin hyvältä. Näin voisi ehkä löytää ne omat lajit.

Kohti korkeuksia

Joillekin tämä muodostuu varmaan ihan luonnostaankin. Jos urheilu ei pääasiassa houkuttele tai tuntuu raskaalta, voi tästä olla kuitenkin apua. Ehkä liikunnan ilo on saattanut kadota, kun on toteuttaut muiden ideaalia.

Tässä muutamia kysymyksiä matkan varrelle:

  • Kaipaatko rauhaa ja hiljaisuutta, sosiaalista yhteistyötä ja hyvää mieltä vai kenties haastetta ja kilpailua?
  • Inspiroidutko tavoitteista ja saavutuksista vai kaipaatko enemmän hellää ja hidasta hyvinvointia?
  • Tarvitseko nopeatempoista toimintaa, jolloin aikaa ei jää ajatuksille vai monotonisempaa, jossa voit ajatella rauhassa?
  • Nautitko luonnosta, omasta kodista vai inspiroivasta urheilupaikasta?
  • Mitkä lajit olivat mieluisimpia tai vähiten rasittavia koululiikunnassa?
  • Mitkä ovat positiivisimmat urheilukokemuksesi?

Minulle tanssitunnit ovat olleet mahtava kehonhuollon keino. Sopivan raskailla ja haastavilla tunneilla on koko keho päässyt liikkumaan. Kuukausi sitten olin kaksi viikkoa poissa. Olin useampia vuoroja töissä tietokoneen ääreellä. Lisäksi ajoin 45min työmatkan useaan kertaan. Liikunnalle ei ollut aikaa. Tanssitunnin lähestyessä aloin miettiä selviänkö tanssitunnille asti ilman niskajumia… En selvinnyt. Se alkoi edellisenä päivänä. Se ohittui onneksi nopeasti niskajumpalla ja tanssitunnilla.

Tästä episodista sain myös toisen ajatuksen. “Niskajumpat veks ja mieleistä liikuntaa tilalle.” On parempi harrastaa itselle mieluisaa lajia, joka ennaltaehkäisee, kuin joutua kerta toisensa jälkeen turvautumaan oireita hoitaviin jumppiin. Toki nekin ovat tarpeen ilmaantuessa erinomaisia.

Myös maastopyöräilyssä on yhdistynyt minulle mieleisiä elementtejä: luonto, pienti haaste, yllätykset, hyvä musiikki.

Pohdinnat jatkuu täällä. Ehkä joku siemen pääsee muhimaan jossain muuallakin.

Väsynyt ja tyytyväinen

One thought on “Itsensä löytäminen urheilussa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s