parisuhde

Itsestäänselvyyksien katoaminen

Alussa parisuhde menee eteenpäin itsestään ja onnellisesti. Jossain vaiheessa tulee yleensä haasteita ja vastoinkäymisiä. Yhdessäolosta tulee arkipäiväisempää, vaikka yhteisistä hetkistä nautitaankin. Lapset vähentävät parisuhdeajan minimiin. Tekemistä on koko ajan liikaa ja väsymys painaa. Yhteinen sävel hajoaa helposti. Toisen huomioiminen ja huomaaminen karisevat kuin itsestään.

On ihan luonnollista, että vauva-arkeen sukeltaessa parisuhde joutuu taka-alalle. Vauva vaatii paljon ja koko ajan. Eri parit kokevat tämän varmasti eri tavoin. Joillekin se tuntuu luonnolliselta. Toisilla tulee mustasukkaisuutta ja turhautumista, ehkä ikävääkin toisen luo. Jonkinlainen sekoitus on ehkä tavallisin. Hiljalleen pahimman vauvaheräilyn ja pöhnän hälvetessä voi löytää taas paremmin toistensa luokse. Käydään treffeillä ja muistetaan, että mehän olemme me.

PerspektiiviäToisen lapsen syntyessä olimme henkisesti valmistautuneita parisuhteen muutokseen. Kyllä tämä helpottaa. Toisaalta arjen intensiteetti nousi uudelle tasolle eikä rauhallisia hetkiä vauvan nukkuessa päiväuniaakaan olekaan samalla tavalla. Esikoinen ja arjen pyörittäminen viekin enemmän aikaa. Arki rullaa ja se toimii, mutta yhteistä aikaa ei edes järjestämälläkään oikein löydy.

Arki pyörii ihan toimivasti. Lapset vievät kuitenkin lähes kaiken huomion. Hiljattain huomasin, että ihan yksinkertaiset hyvät tavat unohtuivat. Lapsille toivotetaan hyvää huomenta ja tervehditään, mutta puoliso saattaa jäädä huomiotta. Toisen tärkeyden ja arvon osoittaminen sanoin ja teoin oli jäänyt huomaamatta selvästi vähemmälle. Toisen tärkeys ei kuitenkaan katoa minnekään, päin vastoin. Lapsiperhearjessa toisen tärkeys korostuu. Yhdessä tätä hommaa ja perhearkea pyöritetään.

Yhteinen ilta

Toisen katsominen, arjen koskettaminen ja halaaminen jotenkin unohtuvat. Helposti ne #aivankahdestaan hetket katoavat arjesta, kun toimimme taisteluparina.

Nyt on hyvä sauma kiinnittää taas toisen näkemiseen lisää huomiota. En halua kuitenkaan tehdä sitä suorittamalla. Toivon, että se nousisi toisen arvon tiedostamisesta ja syvemmästä kiitollisuudesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s