parisuhde

Parisuhteen psykologinen boostaus

Parisuhteen arkipäiväistyminen tapahtuu itsestään, vaikka mukaviakin juttuja tehdään yhdessä. Parisuhteen huoltamisesta (erityisesti ylläpitomielessä) puhutaan. Avaimena onneen esitetään usein hyväksyminen ja armollisuus. Monella tapaa se on varmasti totta. Itse ajattelen helposti, että “parisuhde on mitä on”. Muutosyritykset eivät pidemmän päälle tuottaisi kuitenkaan merkittävää. Muuttuminen ihmisenä on  niin vaikeaa.

Psykologinen boostaus on hatusta vedetty itseä inspiroiva termi. Olen alkanut spekuloida viime vuosina, että sellaisella ajattelutavalla voi olla positiivia vaikutuksia moniinkin asioihin. Siitä voisi saada voimaa, iloa, kiitollisuutta ja herkkyyttää parisuhteeseen.

SavanniajatuksiaAikaisemmin olin varsin realisti ja naturlisti. Uskoin siihen, minkä voi nähdä ja “that’s it”. Tosiasiat ovat tosiasioita eikä niitä kannata alkaa monimutkaistamaan. Viime vuosina olen alkanut ajatella, että elämä on paljon psykologiaa myös. Ajatusmaailmamme vaikuttaa todella paljon kokemuksiimme ja tulkintoihimme asioista. Tämä tapahtuu osittain tiedostaen, mutta ennen kaikkea tiedostamatta. Miksi jokin pieni asia raivostuttaa todella. Miksi pieni ele tai sana sykähdyttää hyvin syvältä.

Puhun tästä tavallaan teoreettisesti, vaikka tämä on pääasiassa omaa spekulaatiota. Varmaan sille jonkinlaista tieteellistäkin tukea voisi löytyä. Nyt ei ole kuitenkaan aikaa ja resursseja tutkimusten kahlaamiseen. Tämän saa siis ottaa sopivalla kriittisyydellä.

Jos mieli muistelee arvokkaita ja hyviä asioita, niiden muistijäljet vahvistuvat. Tällöin asiat tulkitsee luultavimmin positiivisen kautta. Negatiivisille ajatuksille on usein toki aiheensa. Niitä ei tarvitse kieltää, mutta niihinkin voi ehkä saada armollisempaa otetta rauhallisesti pohtimalla. Mikä saa negatiiviset tunteet vellomaan? Tarkoittaako toinen oikeasti pahaa, vai onko syy lähinnä erilaisissa toimintatavoissa? Jos joistain näistä voi päästää irti ja miettiä enemmän positiivisia asioita, muuttuvat reaktiotkin luultavimmin.

Olen alkanut uskoa, että positiivistä me-henkeä voi vaihvistaa niin yksin kuin yhdessä mielen liikkeden avulla. Katselin tässä juuri yhteisiä kuvia. Sydämessä läikähteli ja yhteiset hienot muistot täyttivät mielen. Vähän samanlaisten fiilisten herättämiseksi on makuuhuoneessamme kolme kuvaa onnellisista hetkistämme. Työpöydällämme on myös hyvän mielen perhekuva. Näitä katsoessa positiivisen ajatukset ja muistot täyttävät mielen.

Yhdessä savannilla

Pitkää yhteistä taivalta fiilistelevät biisit saavat aikaan myös positiivisia tunteita. Ne muistuttavat siitä hienosta ja arvokkaasta, mitä meillä on. Ne pukevat sanoiksi asioita, mille meillä ei välttämättä itsellämme ole sanoja. Uskon, että niissä on potentiaalia. Siitä syntyi idea koota tälle kuulle Aivankahdestaan-soittolista. Sen kanssa voi fiilistellä tai poimia uusia suosikkeja omille listoilleen.

Myös nuoruuden naiivista rakkaudesta tai alkuhuumasta muistuttavat biisit tuovat ainakin itselle ihania läikähdyksiä. Niissä saa palata fiiliksiin, jotka saivat pään pyörälle ja jalat irti maasta. Nyt voi todeta, että kaikkien kiemuroiden kautta on saanut sen, mistä tuolloin unelmoi.

Toiselle kirjeen kirjoittaminen saa myös arvostavat ajatukset ja positiiviset fiilikset pintaan. Molemmat hyötyvät.

Aloin useampia vuosia sitten koota “My man”-kuvakansiota. Sinne valikoin kuvia, jotka sykähdyttivät muistoillaan tai kuvasivat niitä piirteitä, joita hänessä ihailen ja arvostan. Tuo kansio jäi vanhalle koneelleni. Nyt muistin sen ja ajattelin tehdä siitä päivitetyn version. Tällaisten kuvien kelaaminen ja fiilistely tuovat hyviä fiiliksiä: ” Ajatella, että saan jakaa elämäni näin hyvän tyypin kanssa.”

Myman

Aikaisemmin olisin ajatellut, että tämä on vähän hassua ja lapsellistakin. Nyt olen alkanut uskoa siihen enemmän. Ainoin ainakin kokeilla tätä enemmän. Saa kokeilla myös, jos uskaltaa olla utelias.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s