Lapsen kanssa voimaantuminen

Kun lapsi ei ole sellainen kuin toivoisin…

Jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta. Toivomme, että he saavat hyvän ja rikkaan elämän. Toisaalta meidän käsitys hyvästä elämästä ainakin yksityiskohdissa voi poiketa siitä, minkälaiseksi lapsen oma käsitys asiasta muodostuu. Jo nyt huomaan arvostavani tietynlaista suoriutumista ja toivon herkästi, että lapseni olisi tietynlainen. Pohjimmiltani uskon, että lapsi voi parhaiten hyväksyvässä ilmapiirissä. Balanssi opastamisen ja hyväksymisen välillä ei ole kuitenkaan aivan helppo.

Piirrämme yhdessä reissuvihkoon. Ensin piirtäminen menee ajattelemallani tavalla. Seuraavat sivut alkavat kuitenkin täyttyä vähemmän keskittyneesti nopeammalla tahdilla. Olin ajatellut, että liimaamme sivuille turistilehtisestä leikattuja kuvia. Olisi kiva askarrella nätti muisto reissusta. Pysähdyn miettimään. Vihko oli ajateltu esikoiselle kivaksi viihdykkeeksi matkalle, eikä minun vihokseni. Totean, että hän saa täyttää sen (pääasiassa), kuten itse haluaa.

Lapsemme toimii usein eri tavalla, kuin toivoisimme. Monessa tilanteessa opastaminen on paikallaan. Silloin lapsi oppii muiden kunnioittamista ja käytöstapoja. Toisaalta tässäkin voi mennä liian pitkälle? Joissain tilanteissa on ehkä parempi antaa lapsen toimia itselle ominaisella tavalla.

Kannella

Olen ylipäätään pohtinut käytöstapojen syvempää merkitystä niin itselläni kuin lapsillani. Hyvät tavat ovat tuntuneet jopa kilpailumaiselta asetelmalta: kuka muistaa kiittää ja tehdä asiat mahdollisimman oikein. Myös lasten käytös on jotenkin tuntunut vanhempien onnistumisen tai ehkä enemmän epäonnistumisen mittarina.

Olen alkanut ajatella, että käytöstapojen syvempi tarkoitus on toisten ihmisten arvostaminen ja kunnioittaminen. Kiittämällä, tervehtimällä ja huomioimalla osoitamme toisen olevan arvokas. Kyse ei ole oman hyvyyden korostamisesta. Tällaista ajattelua haluaisin välittää myös lapsilleni. Käytöstavat eivät ole standardi, jonka täyttämättömyys on epäonnistuminen. Ne ovat ennemiin mahdollisuus muiden huomioimiseksi.

Muutenkaan menestyksen ja onnen aivaimet eivät ole aivan niin selkeitä, kuin helposti itse ajattelee. Haluan kannustaa lapsiani hyviin asioihin. Haluan olla kuitenkin myös herkkä, ja antaa lapsen ohjata jo nyt elämäänsä joillain tavoin.

Metässä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s