Lapsen kanssa voimaantuminen

Pikkulapsiperheen kliseitä

“Nauttikaa, kun lapset ovat pieniä.” Tämän kuulemiseen on moni äiti turhautunut. Tavallaan sanonnan ymmärtää, mutta toisaalta tämän vaiheen haastavuus ja intensiivisyys vetää mehut. Tavallaan toivoo, että lapset olisivat jo isompia. Kaiken lisäksi pitäisi sitten nauttia ja elää hetkessä. Äitien suusta kuulee toisaalta välillä ajatuksen “Että ei missaisi tätä vaihetta”. Pelätään, ettei pysty nauttimaan tarpeeksi ja elämään tätä hetkeä. Ehkä näissä piilee jotain viisautta. Jos ne kuitenkin luovat paineita, eivät ne ehkä ole kovin hedelmällisiä.

Kaikkea ei voi saada. Joidenkin asioiden tekemättä jättämistä varmaan katuukin. Jokainen kuitenkin rakentaa päivänsä parhaan ymmärryksensä ja voimavarojensa mukaan. Ei kukaan varmaan päätä tietoisesti, ettei halua nauttia pienestä lapsesta. Monenlaiset tunteet myös saattavat myös mutkistaa tätä. Syyllisyyttä voi kokea siitä, ettei pysty joka hetkessä tai edes joka päivä (tai viikko) nauttimaan. Missaanko nyt tämän vaiheen?

Otan kiinni!

Lapsen kanssa hetkessä olemisessa on toki potentiaalia: Niissä voi itsekin voimaantua ja saada paljon. (Lue lisää tästä). Jos hetkeen pysähtyminen tulee kuitenkin paineen kautta, kun “nyt pitää nauttia”, se on suorittamista. Joskus muistan tavoittaneeni ajatuksen, että olenko nyt katsellut lastani tarpeeksi, että voin ottaa puhelimen esille…

Uskon, että salaisuus tähänkin piilee levon ja arvostuksen kautta elämisessä. Kun tiedostaa hetkien arvon ja potientiaalin, haluaa niihin hakeutua ihan “vapaasta tahdostaan”. Silloin niistä saa varmasti enemmän itsekin. Toisen laspen kohdalla tämä on tuntunut jo paljon luonnollisemmalta ja toivon, että näiden ajatusten kirjoittaminen vielä vahvistaa käytännön toimintaa.

Kliseiden takia ei kannata tehdä mitään. Ne voi jättää omaan arvoonsa. Elämällä omaa elämää hyvistä asioista iloiten tulee kuitenkin paras lopputulos.

Jee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s