Aktiivisuus

Hintsan kolme aktiivisuusponttia ja aktiivisuusseurantani

Aki Hintsa oli yksi innoittajistani, kun lähdin tavoittelemaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Useamman kuukauden ajatuksia olen peilannut hänen linjauksiinsa. Aktiivisuudesta hän antaa kolme hyvää perusohjetta, joilla pääsee jo pitkälle. Näitä peilaan nyt lyhyesti omaan arkeeni ja tämän kuluneen viikon seurantoihin.

Kävellen metsässä

1. Huolehdi perusliikunnasta – 10 000 askelta päivässä

Nyt olen testaillut, miten lähelle 10 000 askelta kotiäitiarjessa pääsee. Kuluneen viikon aikana on puhelimelle kertynyt askeleita 5000-9000 päivässä. Kello taas on näyttänyt jonkun verran korkeampia lukemia 7000-11000. Puhelin on joitain kertoja unohtunut pöydälle. Kello taas toisaalta ottaa askeleita esimerkiksi lelujen siivoamisesta, joka kylläkin on aika aktiivista puuhaa. Pyöräily taas ei askeleita juuri kerrytä. Lapsen kantamiseen liiittyvä lisärasite ei myöskään näy askelluvussa. Kokonaisuus huomioonottaen tulos on mielestäni aika hyvä, kun siihen lisäksi saisi vielä jonkinlaista kestävyysliikuntaa.

Kaikkienaikojenkesä - 26

2. Tee aktiivisuudesta tapa – valitse aktiivisempi vaihtoehto

Kävelen kettiön, leikkihuoneen ja pesuhuoneen väliä uudelleen ja uudelleen. Vien tavaroita, kannan lapsia, yritän pysyä kahden liikkuvan lapsen perässä… Kuskaan lapsia lastenvaunuilla kerhoon. Käymme metsässä. Kävelemme bussipysäkille. Autoa käytämme, kun menemme lasten kanssa kauemmas.

Kesän alussa hankin sähköpyörän, joka on jo muutamaan kertaan osoittanut oivallisuutensa voittaessaan auton. Pyöräkärry ja tavallinen pyörä ovat sen verran raskas yhdistelmä, että yli 4km.n matkaa suunnitellessa auto alkaa houkutella. Nyt näitäkin matkoja on tullut ajettua useammin pyörällä, kun ylämäkiä ei tarvitse ajaa hampaat irvessä.

Tämän hetken elämäntyyli on perusluonteeltaan aktiivista.

Kiipeilyä

3. Liiku monipuolisesti – aerobista ja lihaskuntoa

Tämä on suurin haaste tällä hetkellä. Aktiivisuutta tulee perusarjessa monellakin tavoin. Sekä kestävyyskunto että lihaskunto saattavat kuitenkin jäädä kaiken touhun keskellä unohduksiin. Toisaalta lasten kantaminen ja reipas kävely bussipysäkille nostavat sykettä ja kasvattavat (tai ainakin ylläpitävät) lihaksia. Kehonhuoltokuukautena pureuduin lihaskuntopuoleen. Nyt olisi aika miettiä kestävyyttä ja sykkeen nostoa. Pyöräily saa välillä hikeä pintaan. Lisäksi olen aloittanut jälleen tanssitunnit, joilla tulee sekä sykkeennostoa, että kehonhallintaa. Kerran kävimme pelaamassa sulkapalloa miehen kanssa, mikä oli hyvä setti. Arjessa se ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen toteuttaa. Myös yhteisissä vaunulenkeissä olisi potentiaalia yhteisenä kuntoilun muotona.

Jatkan seurantaa kokeiluviikkojenkin aikana. Flunssan jälkimainingit ovat vähän hillinneet menoa ja otanta on vasta varsin pieni. Näiden pohtiminen on kuitenkin selventänyt suurinta puutetta: kestävyyskunto jää hekposti huomiotta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s