Ravinto

Syö niin paljon herkkuja kuin haluat

Ruoka vaikuttaa terveyteen ja sairauksiin laajasti. On ihan luonnollista, että se on saanut paljon huomiota ennaltaehkäisyssä. Perinteisesti vallalla ovat olleet rajoitukset ja vaaralliset syy-seuraus—suhteet.  Viime vuosina on kuitenkin herännyt enemmän positiivista ajattelua: minkälainem ruoka ja syöminen ovat hyväksi mielelle ja terveydelle. Ruoka on kuitenkin myös nautinnon lähde ja tietysti kulmakivi kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Lähden käsittelemään ravintoteemaa myös vähän epätavanomaisemmasta suunnasta, nautinnosta ja herkuista. Ne ehkä mustamaalaavatkin syömistä monilla. Monipuolisuudesta ja hyvistä valinnoistakin tulee kyllä puhetta myöhemmin.

Blogi - 2

Koulussa opetettiin lautasmalli, ruokapyramidi ja hampaille huonot sokerit. Kotitaloustunnilla tehtiin kyllä ruokaa ja syötiin yhdessä, mutta jotenkin päällimmäiseksi tunteeksi jäi (suorittaja kun olen) joukko sääntöjä, joita noudattamalla elää ”oikein”. Lääketieteen opinnot vahvistivat tätä entisestään. Ravinnon tarkoitus on mahdollistaa elimistön hyvä ja terve toiminta. Ne, jotka syövät ”väärin”, sairastuvat. Usein herkuttelut tuntuivat huonolta lipsumiselta. Tämä on vähän kärjistettyä, mutta ei aivan kaukana totuudesta.

Viime vuosina olen todennut, että ruuassa on niin paljon hyvää potentiaalia. Hyvä ruoka tekee hyvää. Yhdessä nautittu hyvä ruoka luo merkittävän yhteisen hetken. Rauhassa nautittu ateria stimuloi aisteja ja voi olla pysähdys arjen hektisyydessä. Esikoisen vauvavuotena sain tehdä ruokaa rauhassa iltaisin. Silloin totesin, että hyvin laitettu ruoka on sekä henkisesti että fyysisesti merkittävä hyvinvoinnin lähde. Ruuan laittaminen oli mukavaa ja yhteinen ruokailu tärkeä pysähdys päivässä. Kummallekaan näille ei ole enää aivan rauhassa samanlaisia mahdollisuuksia, mutta muisto on lämmin.

Blogi - 1

Herkuista nauttiminen on mietityttänyt paljon viime vuosina. Huonolla omallatunnolla syödyt herkut ovat mitä suurinta haaskausta. Ne ovat yhtä epäterveellisiä kuin nauttien syödyt, mutta eivät anna ollenkaan samaa tyydytystä ja iloa. Herkkuja saa syödä ja niistä pitää voida nauttia. Spekuloin myös, että herkut tyydyttävät nopeammin, kun ei syö tavallaan itseltään salaillen.

Viime joulusta asti olen pohdiskellut seuraavaa ajatusta: Herkkuja saa syödä niin paljon kuin haluaa, kun pysähtyy nauttimaan niistä. Silloin ei pidä olla muita häiriötekijöitä: ei ohjelmaa, ei kännykkää, ei lehteä…. Tällöin keskittyy herkkuun, eikä minulla ainakaan ole mahdollisuutta tai kärsivällisyyttä istuskella syömässä kovin pitkään herkkuja. En ole noudattanut tätä mitenkään kokonaisvaltaisesti, mutta se on antanut mielestäni hyvää suhdetta herkkuihin monissa hetkissä. Äitiarjen luksus on pieni jäätelöannos lasten lepohetken aikaan. Aikaisemmin taustalla oli pieni huono omatunto. EIhän tämä ole hyväksi. Nykyään nautin sen rauhassa hyvällä omallatunnolla. Yleensä varsin pieni annos riittää, sillä haluan päästä sitten tekemään kaikkea muuta.

Tämä ajattelu ei ehkä toimi kaikille, mutta itseäni se on auttanut nautinnon ja ruuan positiivisen potentiaalin tavoittamisessa. Voi kokeilla, jos tuntuu sopivalta.

Blogi - 4

One thought on “Syö niin paljon herkkuja kuin haluat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s