Ravinto

Ruokahistoriaa

Jokaisella on takanaan oma ruokahistoriansa. Monilla aihe herättää syviä tunteita ja herkkiäkin ajatuksia. Ravitsemukseen liittyy myös paljon vannoutumista erilaisiin koulukuntiin ja polarisoitumista. Ajattelin avata vähän omaa taustaani joihin pohdintojani voi peilata. Minulle keskeiset oivallukset voivat tuntua jostakusta muusta sivuseikoilta.

Meillä syötiin kotona hyvin terveellisesti ja pääasiassa kasvisruokaa. Vanhempani viljelivät kasvikset itse kesäpaikallamme. Marjat ja sienet kerättiin metsästä. Käytännössä kaikessa ruuassa oli oman maan antimia. Muun muassa jauhelihaan ja voitaikinaan suhtauduttiin nihkeästi. Vähärasvaisuus oli tärkeä arvo, eikä karkkiapäivää ollut. Äidin tullessa työmatkoilta saimme välillä karkkia tuliaisiksi. Ne jaettiin tarkkaan lasikuppeihin sisarusten kesken.

Blogi - 4Monella tapaa arvostan kotimme ruokakulttuuria. Luomuna viljelty kasvispitoinen ruoka on todella hyvä ravitsemuksen pohja. Lisäksi äitini käytti paljon luovuutta loihtiessaan monien ruokalajien kasvislounaita viikonloppuisin. Välillä hän laski ruokaan käytettyjen kasvisten määrän. Yleensä lukema oli yli 20 omat yrtit mukaan lukien. Ruoka syötiin yhdessä päivän asioista keskustellen. Välillä oli jälkiruokaa marjoista tai vähärasvaisia leivonnaisia. Joskus kotiin ostettiin sokerimurojakin, mikä oli suurta juhlaa. Juhlapyhinä oli myös herkkuja.

Koulussa opin oikean ruokailun säännöt. Suorittajaluonteena otin nämä jotenkin kovin kirjaimellisesti. Näin kuuluu elää. Kaikki epäterveellinen tuntui jotenkin väärältä. Tuntui, että olin vääränlainen, kun herkut maistuivat.

Blogi - 1 (1)

Opiskeluaikana opin huolehtimaan omasta ruokataloudesta. Tein ruokaa ja keskityin kovasti siihen, että kaiken täytyy olla niin terveellistä kuin mahdollista. En esimerkiksi leiponut juurikaan, kun makeat leivonnaiset olivat epäterveellisiä. Opinnot jollain tavalla vielä korostivat tätä. Hyvä ruoka mahdollistaa hyvin toimivan elimistön; huono ruoka aiheuttaa sairauksia.

Lasten saaminen on mielestäni ollut monella tapaa merkittävä tekijä. Niihin aikoihin aloin törmätä artikkeleihin positiivisemmasta suhteesta ruokaan. Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen alkoi myös tuntua entistä tärkeämmältä. Huomasin, että ruoka vaikuttaa jaksamiseen ja ruokailu on myös tärkeä yhteinen hetki päivässä. Ateriarytmi alkoi muodostua oikeanlaiseksi. Lisäksi osaan ottaa asiat rennommin. Kaikki ei ole niin mustavalkoista, kuin joskus ajattelin. Kun syö tarpeeksi oikeita asioita, moni muu asia loksahtaa kohdalleen.

Blogi - 1

Nyt kahden lapsen kanssa arki haastaa ruuanlaitoin entisestään. Ruuan saaminen pöytään on jo saavutus. Useinkaan ei ehdi miettiä, mitä itse oikeastaan haluaisi syödä. Salaatit jäävät usein tekemättä ja ruokahuolto menee välillä suorittamiseksi. Nyt yksinkertaisuus saa toisaalta ollakin valttia.

En ole vielä valmis ruokapohdintojeni kanssa. Matkaa on vielä hyvin tasapainoiseen ajatteluun. Olen kuitenkin päässyt hyvän matkaa jo tällä tiellä. En myöskään ole ravitsemuksen ammattilainen, joten todellisten ongelmien kanssa kannattaa kääntyä heidän puoleensa. Toivon kuitenkin, että voin herättää positiivista ajattelua ruuan ja sen mahdollisuuksien ympärillä.

Blogi - 5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s