Ravinto

Kuukauden ruokasuunnittelma ei ole täydellinen mutta toimiva

Olen tehnyt kuukauden ruokasuunnitelmia, johon tilaan raaka-aineet kerralla, jo melkein kahden vuoden ajan. Monenlaisia ajatuksia ja kokemuksia on tämä systeemi herättänyt. Tässä elämäntilanteessa se sopii meille ja minulle, vaikka systeemissä on myös heikkouksia. Nyt lähtee käyntiin muutaman postauksen sarja, jossa pureudun tämän systeemin eri puoliin.

8021997E-E5DD-4E5A-97B4-D152729B6578

Kerran kuukaudessa istun yhden illan suunnittelemassa. Aikaa tähän kuluu noin 2-3 tuntia. Selailen keittokirjoja ja mietiskelen, minkälaiset ruuat olisivat kivoja. Selailu auttaa erityisesti vaihtelevien kasvisruokien keksimisessä. Kysyn myös toiveita perheeltä. Viimeksi esikoisella olikin monenlaisia toiveita: Lihapullia ja perunoita. Pastaa ja jauhelihaa. Lihapullia, porkkanaa, perunaa, maitoa… Eli lihapullakeittoa? Muutin tämän lihapulliksi ja juuresmuusiksi. Tällöin myös mies miettii, mitä ruokia hän voisi tehdä toisen lapsen kanssa viikonloppuisin.

Kun ideoita on paperilla tarpeeksi alan järjestellä niitä kalenteriin yhteiseen elektroniseen kalenteriin. Sijoitan arkipäiviin kasvis- ja kalapainotteisia ruokia. Mietin myös säilyvyyttä. Alkukuusta voi käyttää monipuolisemmin tuoreita kasvikset ja tuoreita lihoja ovat. Loppukuukaudelle painottuvat juures- ja pakastepohjaiset ruuat. Olen todennut, että yllättävän monet ruuat toteutuvat hyvin vielä 3-4 viikon päästä: erilaiset pastat linsseistä tai pakastetuista lihoista, juuresruuat, kiusaukset, gratiinit ja wokit pakastevihanneksista, pakastekalaruuat jne. Muun muassa ruokakerma, munat ja tofu säilyvät hyvin näin pitkälle.

Täydennämme kaappeja noin kahden viikon kohdalla tuoreilla vihanneksilla ja hedelmillä sekä maidolla. Tässä kohdassa en halua kuitenkaan suunnitella kauppalistaa, joten aterioiden raaka-aineita ei tässä kohtaa hankita (vaikka periaatteessa hyvin voisi). Täydennykset tulevat salaatteihin ja välipaloille.

Blogi - 4

Ideaalitilanteessa tekisin ruuat tuoreista raaka-aineista, jolloin ruokaostokset kannattaisi tehdä viikottain. Silloin ei erillisiä täydennyksiäkään tarvitsisi. Tässä elämäntilanteessa puolivalmisteet helpottavat kuitenkin ruuanlaittoa paljon. Pakastepohjaista ruokaa tulisi tehtyä nyt joka tapauksessa. Sen taki pitkä ruokasuunnitelma tuntuu toimivalta.

Samaan aikaan, kun sijoittelen ruokia kalenteriin klikkailen tarvittavat aineet myös ruokatilaukseen. Lopuksi lisään tilaukseen vielä muut puuttuvat tai loppumassa olevat: maidot, kaurahiutaleet, leivät, jauhot, taloustuotteet. Kaiken tarvittavan muistaminen ei ole aivan helppoa. Toisaalta yksittäisen unohtuneet tuotteen hakeminen kaupasta ei tunnu kovin pahalta. Lopuksi lisään tilaukseen vielä jotain herkkuja ja arjen luksusta.

Meillä on jaettu lista puhelimissa, johon lisäämme myös tarpeita jonkin tarvikkeen loppuessa. Tarkistan tämän listan aina tilausta tehdessäni. Esimerkkejä tällaisista vähemmän akuuteista listalta poimittavista ovat mausteet, monet kuivatuotteet, siemenet, jauhot, siivousaineet, muovipussit…

Blogi - 5

Olen suurissa linjoissa suunnitelmallinen, mutta toistuva samojen asioiden suunnittelu stressaa ja turhauttaakin. Tykkään systeemeistä, jotka helpottavat arkea. Minulla on myös taipumusta rajojen kokeilemiseen. Tässä on useampi syy, miksi olen venyttänyt ruokatilaukset kuukauteen. Kahden viikon setit olisivat monella tapaa toimivammat, mutta minulle sopii iso päänvaiva kerran kuussa.

Aikoina, jolloin meillä ei ole ruokasuunnitelmaa käynnissä, ruokien miettiminen aiheuttaa selvästi enemmän stressiä. Totean usein vasta samana päivänä, etten ole miettinyt mitään ruokaa. Ravinto on yksipuolisempaa: mitä kaapista löytyy tai mitä kaupassa nopeasti keksii. Kaupasta ostan silloin myös sekalaisia aineksia, joista kehittelen kotona sitten ruuat. Tällöin kaappiin jää helpommin myös makaamaan pilaantuvia elintarvikkeita.

Ruokasuunnitelma ei poista kaikkia ongelmia pilaantumisen suhteen. Erityisesti vihannesten ja hedelmien kanssa saa olla tarkkana, että kerralla tilattu isompi satsi tulee syötyä. Myös esimerkiksi raejuusto tai rahka saattaavat jäädä kaappiin lojumaan. Olemme kuitenkin kehittyneet tässä.

Blogi - 6

Ruokasuunnitelma tuo myös iloa arkeen. Usein koen helpotusta, kun katson kalenterista päivän ruuan. Ainekset ja suunnitelma ovat valmiina. Ruuan valmistuksen kuormittavimmat osat ovat jo tehtynä. Ajatukset tulevista hyvistä ruuista tuovat myös iloa. Usein listalla on joitain uusia mielenkiintoisia kokeiluita ja kestolemppareita helppojen arkiruokien lomassa. Tätä kutkuttavaa tunnetta on vähän vaikea selittää, mutta kokeilemalla sen voi ehkä huomata.

Tämä systeemi ei varmasti sovi kaikille. Helpommassa elämäntilanteessa toteuttaisin itsekin ruokahuollon mielummin toisella tavalla. Nyt tämä kuitenkin toimii mielestäni kokonaisuudessa parhaiten. Se helpottaa arkea. On ollut myös mahtavaa kuulla, miten tämä on inspiroinut muita pohtimaan omia systeemejään ja tottumuksiaan. Erilaisten näkökulmien kuuleminen avartaa ja monipuolistaa ajattelua, vaikka toisen systeemiä ei omaksuisikaan.

Blogi - 1 (2)

Ps. Ruokasäilytys ja systeemin joustavuus herättää usein ajatuksia ja kysymyksiä. Niistä on tulossa selostusta tämän tekstin jatko-osissa. Systeemi saattaa kuulostaa myös liian hyvältä ollakseen totta. Hmm. Tavallaan näin onkin, mutta se toimii silti. Kerron siitäkin vielä lisää. Lisäksi raha ja ruoka herättävät usein keskustelua. Analysoimme taas ruokamenoja viime vuosilta, kun saamme sopivan tilanteen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s