Ravinto

Ruokasysteemi ja ruuan säilytys

Monet kommentoivat, ettei tällainen olisi mahdollista säilytystilojen suhteen. Tämä on varmasti monille totta, mutta näin olisin itsekin ajatellut ennen kokeilemista. Ruokasysteemi on myös yllättävästi järkevöittänyt ruokien säilytystä.

Keittiö

“Kun minulla on unelmieni keittiö, haluaisin, että keittiökoneen välineet olisivat hyllyllä suoraan sen yläpuolella. Raasteita ja smoothieita olisi paljon helpompi tehdä, kun ei tarvitse siirtää tuolia ja kaivaa yläkaapin perältä tarvikkeita. Lisäksi haluaisin, että kokonaisia mustapippureita olisi helposti saatavilla mortelliin, eikä pussissa maustelaatikon sisällä. Haluaisin myös, että minulla olisi laatikko, jossa kaikki teet ja sihdit olisivat yhdessä paikassa. Teetä varten voisi nostaa yhden laatikon pöytään kahdeksan eri tarvikkeen ja pussin sijaan.”

Pysähdyin miettimään. Olisiko tämä mahdollista jo nyt. Päätin kokeilla. Tyhjensin kolme isointa ruokahyllyä ja laitoin kahdelle alimmalle keittiökonevälineet, lasipullot ja kenkälaatikon, johon keräsin teetarvikkeet. Siirsin lasten ruokatarvikkeita ylemmäksi ja sain lasipurkit niille hyllyille. Loput kuivatarvikkeet asettelin viimeiselle vapaanaolevalle hyllylle ja kahteen laatikkoon, jotka sijoitin nyt tyhjentyneeseen yläkaappiin. Siirsin mustapippureita lasipurkkiin ja yhtäkkiä nämä muutamat unelmat olivat totta – omassa keittiössäni. Tästä on nyt reilu vuosi.

Kuivasäilytys

Tämä systeemi on toiminut yllättävän hyvin ja ruokasysteemi on jopa mahdollistanut sen entistä paremmin…

Melkein aina ruokatilauksen tullessa mietin, että saa nähdä mahtuvatko nämä tällä kertaa kaappeihin. Aina vat mahtuneet. Meillä on toki täyskorkeat jääkaappi ja pakastin, joten kylmäsäilytykseen on tilaa. Välillä onnistun tyhjentämään jääkaapin melkein täysin ennen seuraavaa tilausta. Se tunne on palkitseva. Silloin tietää, ettei pilaantuvaa ole kaapin nurkissa.

Blogi - 2

Jääkaappi tulee kyllä yleensä kovin täyteen. Tuotteita tulee pakattua hyllyille tiiviisti. Suunnittelemattomassa arjessa tämä häiritsisi, sillä tuotteita jäisi helposti lojumaan muiden taakse ja ne menisivät huonoiksi. Tässä systeemissä ruuat on kuitenkin suunniteltu käytettäväksi, joten takana olevia tuotteita ei tarvitse muistaa. Kun meillä ei ole suunnitelmaa, kaupasta haetaan vähän summa mutikassa lisää. En pysy aina ihan kunnolla kärryillä, mitä kaappien kaikissa nurkissa on. Hävikin syntyminen stressaa.

1B7CC0AD-9B8F-47CD-A65B-BEADAF30466D

Systeemi on vaikuttanut positiivisesti myös kuivatuotteiden säilytykseen. Ilman suunnitelmaa haluaisin nähdä helposti kaapeissa olevat kuivatuotteet. Meillä ei ole käteviä moderneja laatikkoja, joten tämä vaatisi paljon hyllytilaa. Suunnitelmaan ajatellut tuotteet voi kuitenkin hyvin pakata laatikoihin yläkaappiin. Tarvikkeiden olemassaoloa ei tarvitse muistaa eikä yhteen pakettiin tarvitse päästä käsiksi kuin kerran tai kaksi, joten niiden ei tarvitse olla helposti saatavilla. Tällöin usein käytettävät keittiökonetarvikkeet ja lasipurkeissa olevat kuivatuotteet ovat näppärästi ja kivasti käden ulottuvilla.

Yläkaapit

Harvemmin käytettävien jauhojen ja kuivatuotteiden säilytys ei ole kaikista toimivin. Ne ovat kaikki yhdessä varsin painavassa kannellisessa laatikossa, joka on sijoitettu pakastimen päällä olevaan yläkaappiin. Tämä laatikko syntyi ensimmäisessä yhteisessä kodissamme, kun ötökät olivat kesän aikana muuttaneet kuivakaappeihimme. Silloin otimme käyttöön lasipurkit ja hankimme muovilaatikon, jossa säilytimme harvemmin käytettävät kuivatuotteet. Tämä sama ratkaisu on kulkenut mukanamme muissakin kodeissamme, kun parempaa säilytysraitkaisua ei ole muotoutunut. Tässä kodissa ainoa toimiva sijoituspaika oli tuo yläkaappi.

Välillä ruokasäilytys laajenee myös vaatekaappiemme ylähyllyille, jotka KonMari-inspiroidun siivouksen jälkeen ovat olleet suurelta osin tyhjillään. Tämä tila tulee käyttöön erityisesti juhlien yhteydessä ja joskus herkkuhyllyn täyttyessä.

Toimiva säilytys on arjen luksusta. Usein siihen voi vaikuttaa ilman mittavaa keittiöremonttiakin. Meidän keittiö ei ole ihanne syvine alakaappeineen ja rajallisine säilytystiloineen. Elintarvikkeilla, kuten mausteilla ja kuivatuotteilla ei ole optimaaliolosuhteet. Näillä systeemeillä ruokasäilytys kuitenkin on mahdollinen eikä harmita muutoin kuin välillä painavaa muovilaatikkoa nostellessa. Siinä unelmakeittiössä on asiat sitten vielä paremmin. Nykyisen systeemin kyseenalaistaminen ja rohkea uuden kokeilu toivat kuitenkin paljon hyvää mieltä. Lisäksi se mahdollistaa kuukauden ruokasysteemin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s