Ravinto

Joustava systeemi

Usein minulta kysytään, miten systeemi taipuu arjen muutoksiin. Suunnitelmat voivat olla kahlitsevia, mutta tämä systeemi on mielestäni enemmän mahdollistava. Se on valikoima, joka elää joustavasti arjen mukana.

Olin suunnitellut viime viikon keskiviikolle pannukakkupizzaa. Aineksia oli tarpeeksi kahteen pellilliseen. Tein paistetun täytteen heti tuplana, mutta paistoin vain yhden pannukakun lounaaksi. Ajattelin, että tekisin toisen sitten päivälliselle. Illaksi tulisi vielä yövieras, joten hänellekin riittäisi. Lounaalla pannukakkupizza ei maistunutkaan esikoiselle. Lisäksi harakat saivat huonosti suljetun muovirasian auki ja veivät kolmasosan pannukakusta. Päivälliselle päätin keittää sitten makaronia, johon sekoitin valmiiksi paistamaani täytettä. Iltapalalla söimme lopun pizzapannukakusta. Makaronisekoitusta, joka ei alunperin ollut suunnitelmassa ollenkaan. syötiin sitten vielä kahtena seuraavana päivänä lounailla.

Blogi - 2

Suunnittelen yleensä yhden ruuan yhdelle päivälle. Joistain ruuista riittää kolmelle aterialle ja miehelle työeväiksi, kun taas jotkut ovat yhden aterian kokkauksia. Kalenteriin laitan myös tasauspäiviä, koska useammin ruuat riittävät pitemmälle kuin olin suunnitellut. Välillä syömme muualla. Joskus taas en ehdi tehdä ruokaa ja lapset saavat purkkiruuat. Yleensä ruokasuunnitelmasta jääkin ruokia yli joiksikin päiviksi joskus jopa viikoksi, joten seuraavan suunnitelman käynnistymiseen menee vähän pitempi aika. Nämä loppupään ruuat kuitenkin säilyvät, joten tämä ei ole ollut ongelma.

Ruuista toteutuu karkeasti 60% suunniteltuna päivänä sellaisena kuin olin ajatellut. Välillä olen vähän optimisti ja joskus joidenkin ruokien toteutus yksinkertaistuu. Olen esimerkiksi suunnitellut lihapullia, mutta päädynkin tekemään jauhelihakastikkeen. Ruuat saattavat myös vaihtaa paikkaa, kun menot muuttuvat. Valitsen jollekin päivälle yksinkertaisemman ruuan ja siirrään työstämistä vaativan toiselle päivällä. Suunnittelen ruuat yleensä niin, että ainekset säilyvät ainakin muutaman päivän suunniteltua pidempään. Erilaisten ruokien vaihtelu listalla mahdollistaa tällaisen elämisen.

Blogi - 3

Aikaisemmin minua stressasin helposti, jos päivällisen saaminen pöytään venyi. Luettuani artikkelin erään perhelehden toimituksen arjenhelpotusvinkeistä olen rentoutunut tässä asiassa. Jos ruoka ei ehdi valmiiksi päivällisaikaan voimme ottaa välipalan ja teen ruuan rauhassa, jos on tarve. Optimitilanne tämä ei ole, mutta joskus sekin on ok. Tällä viikolla näin tapahtui poikkeuksellisesti kaksi kertaa. Toisella kertaa ulkoileminen hyvässä seurassa venyi ja toisella kertaa totesin, että suunnitellun ruuan tekeminen ei vain toimi molempien lasten kanssa.

Lapsiperhearjessa ei spontaaneja vieraita tule aivan yhtä usein kuin aikaisemmin. Toisaalta kuukauteen mahtuu vierailuitakin. Olen suunnitellut monia ruokia muutamalle aterialle, joten sellaisen voi hyvin tehdä isommalle porukallekin kerralla. Lisäksi ruokasuunnitelmasta voi poimia vieraille sopivan ruuan useammasta lähipäivien vaihtoehdosta. Välillä käymme toki myös erikseen kaupassa ostamassa ruokia vieraiden tulemista varten.

Blogi - 4

Tämä suunnitelma ei siis ole jäykkä, vaan elävä. Tavallaan se on vähän paradoksaalista. Monet kommentoivat, ettei tämä toimisi, kun arjen kuviot muuttuvat niin paljon. Edelleen olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, ettei tämä sovi kaikille, mutta pieni erilaisten toimintatapojen pohtiminen voi avartaa ajattelua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s