Ravinto

Hintsan ravintopointtien pohdintaa

Kirja Aki Hintsasta oli yksi innoittajistani, kun lähdin tähän projektiin. Hänen ravintokappaleessaan oli monta tärkeää ajatusta. Hän esittelee Helene Patounasin kuusi keskeistä pointtia. Niissä kiteytyy mielestäni hyvän ravitsemuksen peruspilarit. Peilaan niitä nyt omaan arkeeni.

Blogi - 2 (1)

1. Löydä itselle sopiva ruokarytmi. Se pitää verensokeritasot tasaisina.

Lasten kanssa säännöllinen ruokarytmi pysyy hyvänä, kun syö lasten kanssa samaan aikaan. Nämä ruokailuhetket eivät ole kovinkaan rauhallisia, mutta ravitsemustaso pysyy hyvänä. Tällä rytmillä napsimistaipumus ja herkkuhimo eivät ole aiheuttaneet samalla tavalla päänvaivaa. Eron huomaa, jos jonain päivänä syö hajanaisemmin.

Blogi - 1

2. Syö oikeaa ruokaa 

Suosimme erityisesti lasten takia perusraaka-aineista valmistettua ruokaa (lasken myös pakastetuotteet, kuten perunasipulisekoituksen näihin). Yritämme suosia kasviksia, täysjyväpastaa, taata kalan saanti ja valita hyviä rasvoja. Kun syömme lasten kanssa samaa ruokaa toteutuu oikean ruuan periaate hyvin itselläkin.

Länsimainen aliravitsemusriski oli valaiseva pointti Hintsan kirjassa. Jos syö prosessoitua energiapitoista ruokaa voi tästä seurata aliravitsemus. Keho ei saa kaikkea tarvitsemaansa, kun vähäravinteiset kalorit luovat kylläisyyden. Joskus aikaisemmin saatoin jättää ruuan välistä, kun myöhemmin oli tiedossa herkuttelua. Yksittäiset kerrat eivät tietenkään johda aliravitsemukseen, tällainen ajattelutapa voi vinouttaa tilanteen.

Piilosokeria koetamme pitää kurissa ihan. Aikuisten herkut ovat mielestäni suurin sokerin lähde tällä hetkellä.

Blogi - 5

3. Älä ryhdy kuureille 

Jossain kohdassa vähensin jonkun verran hiilihydraattien syömistä, mutta nyt olen palannut taas varsin perinteiseen lautasmalliin. Ihan aina tämä ei toteudu arjessa, mutta tavoite pitää kurssin hyvänä. Sopivasti kaikkea hyvissä muodoissa tuntuu tällä hetkellä mahdollisesta ja toimivalta.

Blogi - 7

4. Syö sateenkaari päivässä. Erilaisten kasvisten syöminen takaa monipuolisen ravintoaineiden saannin.

Tämä tavoite tuntuu spontaanisti hankalahkolta. Olen muokannut sen ajatukseen ”Osta sateenkaari kaupasta ja syö se.” Se tuntuu selvästi helpommalta toteuttaa lasten kanssa. Vaikka yhtenä päivänä ei söisikään sateenkaarta, kasvistarjonta koko viikon aikana voi olla monipuolinen. Kun mietin tarkemmin, monena päivänä tulee kyllä syötyä montaa väriä: mustikoita puurossa, tomaattia ja kurkkua lounaalla, hedelmää välipalalla, porkkanaa todella monissa ruuissa aineksena. Ehkä joskus sateenkaarta voisi kuitenkin tavoitella vielä systemaattisemmin.

Blogi - 3 (1)

5. Rakasta vettä. Juominen jää monilla vähälle, eikä nestehukasta johtuvaa pientä suorituskyvyn laskua edes huomaa.

Tämä pointti oli itselle myös havahduttava. En tosiaankaan ole miettinyt veden juontiani kovin tarkasti. Luettuani kirjan otan useammin muistaessani lasillisen vettä. Nyt voisi kuitenkin olla vielä aika tarkastaa tilanne vielä paremmin.

Blogi - 4 (1)

6. 80 – 20 – pidä hauskaa. Kun syö useimmiten hyvin ja terveellisesti, voi myös hyvillä mielin herkutella.

Vaikka syömisen ei pitäisi olla numeroita ja sääntöjä, näiden numeroiden lukeminen oli itselle tärkeää. Omassa mielessä herkut olivat leimautuneet monella tapaa huonoiksi, mutta tämä ajatus antoi niille oman oikeutetun paikkansa ja vähensi herkuista johtuvaa pohdiskelua. Samalla se korostaa perusruuan kunnollisuuden tärkeyttä, sillä nimenomaan hyvän ruuan kaverina herkut ovat paikallaan.

 

Nämä pontin järkevöittävät mielestäni ravintoasioita erittäin hyvin. Ne eivät ole kovin monimutkaisia, mutta ne eivät olleet itselleni ainakaan itsestäänselvyyksiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s