Perusterveys

Sairas mutta terve

Nykyinen terveydenhuolto on keskittynyt paljolti sairauksien hoitoon. Myös omassa elämässä terveysajattelu aktivoituu usein jonkin ongelman kautta. Viime vuosina on minulle tullut sellainen mutu, että lähes kaikilla on jonkinlaisia sairauksia. Harvoin tapaa ihmisiä, jolla ei olisi jotain poikkeamaa täydellisestä terveydestä: allergiaa, välillä toistuvia selkävaivoja, migreeniä, univaikeuksia, masennuskausia, hammasongelmaa, kuivia silmiä… Näistä huolimatta voimme useimmiten elää tervettä ja hyvinvoivaa elämää. Niiden vaikutuksen mininmoimisessa on kuitenkin järkensä.

Blogi - 2

Täydellisen terveitä ihmisiä ei tunnu olevan. Siitä huolimatta suurin osa ihmisistä voi elää hyvinvoivaa elämää ja kokea itsensä yleisesti ottaen terveiksi. Vaikka jollain elämän osa-alueella ei ole täydellistä terveyttä on sitä monella muulla. Terveyskään ei ole mustavalkoinen käsite. Sanoisin, että siinä ovat keskeisiä niin ihmisen oma kokemus kuin mitattavat tulokset.

Moniin sairauksiin voi vaikuttaa myös itse hyvällä omahoidolla. Se vähentää sairauksista johtuvaa stressiä ja lisää hyvinvointia. Toisaalta on sairauksia, jotka etenevät ja ilmaantuvat itsestään riippumatta. Tavallaan se on raakaa ja epäreilua. Toisaalta se muistuttaa kuitenkin elämän katoavaisuudesta ja hauraudesta.

Tässä kuussa pohdin, kuinka voin minimoida omista sairauksista koituvaa harmia. Kuinka voin kokea itseni terveeksi “sairauksista” huolimatta?

Version 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s