Perusterveys

Yleinen terveys by Hintsa

Hintsan hyvinvointifilosofia lähtee lähtötilanteen laajasta kartoittamisesta. Hyvän riskienhallin kautta voi keskittyä hyvinvoinnin mahdollisuuksiin. Hintsan neljä yleisen terveyden pointtia johdattavat hyvään alkuun hyvinvoinnin polulla. Nämä ovat lääkärin näkökulmasta aika itsestäänselviä, mutta käytännön elämässä ei niitä välttämättä liitä suoranaisesti hyvinvointiin.

1. Selvitä ja hoida akuutit vaivasi. Nämä vievät sekä ajatuksia että energiaa, joten parempi tarttua asioihin nopeammin kuin antaa asioiden pitkittyä. Moni asia menee toki ohi levolla ja odottelemalla kehon omaa korjaantumista, mutta on myös pitkittymisriskialttiita tiloja.

Blogi - 2

2. Selvitä perinnölliset riskitekijäsi. Suomessa on paljon sydän- ja verisuonisairauksien riskejä (myös minulla). Taustojensa ymmärtäminen sairauksien, mutta myös psykologian ja sosiaalisten ulottuvuuksien, kannalta antaa ymmärrystä ja motivaatiota olla toistamatta menneiden sukupolvien virheitä. Suomessa kannetaan edelleen muun muassa sotienkin taakkaa. Näiden ymmärtäminenkin antaa mahdollisuuden hyväksyä vaikutukset mutta olla toimimatta niiden armoilla.

3. Selvitä henkilökohtaiset riskitekijät

Omat elintavat vaikuttavat nykyhetken terveyteen ja geenien ilmenemiseen. Terveyttä kuormittavista elämäntavoista kannattaa yrittää päästä eroon. Siinä prosessissa voi joutua menemään syvälle oman toimintansa ja vointinsa taustoihin. Harva huono tapa on ihmisen itsensä valitsema, vaan olosuhteiden ja oman kyvyttömyyden summaa.

Blogi - 3

4. Panosta ennaltaehkäisyyn

Hintsa-kirjan mukaan omilla elintavoilla ja oikeilla valinnoilla voi puolittaa riskin sairastua kroonisiin sairauksiin. Riskejä ei voi siis poistaa, mutta niitä voi oleellisesti pienentää. Kun alkaa tajuamaan oman haavoittuvuuden motivaatio riskien vähentämiseen kasvaa oleellisesti.

Uskon, että kaikkien mielestä nämä ovat hyviä pointteja. Niiden toteutus käytännössä on sitten seuraava askel.

Blogi - 4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s