Perusterveys

Olen terve, vaikka sairas

Sairaudet ovat kovin henkilökohtainen asia. Ne paljastavat haavoittuvuutemme. Omien puutteiden hyväksyminen voi olla haastavaa. Toisaalta niiden hyväksyminen osaksi itseään on myös vapauttavaa. Ne muistuttavat myös elämän rajallisuudesta ja katoavaisuudesta. Nyt kerron joitain poimintoja omista sairauksistani ja niiden herättämistä ajatuksista.

Likinäköisyys, kuivat silmät

Sain silmälasit 2-vuotiaana. 27-vuotiaana kävin silmien laserleikkauksessa. Leikkaus onnistui aika hyvin. Pientä hajataittoa jäi. Käyn korjaamassa tämän luultavasti vielä, kun imetykset ovat hyvin ohi ja aikataulut antavat myöten. Kontrollissa todettiin lisäksi kuivat silmät. Nämä eivät ole kuitenkaan juurikaan vaivanneet.

Karsastus

Minulla on ollut pienestä asti karsastusta. Kymmenen vanhana sitä korjattiin iso osa leikkauksella. Senkin jälkeen se on häirinnyt minua vaihtelevasti muun muassa sosiaalisissa tilanteissa ja 3D leffoissa. Ulkonäöllisestikin eri suuntaan katsovat silmät ovat mietityttäneet. Nyt aikuisiällä olen miettinyt tämän asian korjaamista leikkauksella pariinkin otteeseen. Olen miettinyt motiivejani. Olisiko kyseessä ennemmin kosmeettinen korjaus vai toiminnallinen korjaus? 

Kun lasit jäivät laserleikkauksen jälkeen pois, ei karsastus häirinnyt minua ulkonäöllisesti enää niin paljon. Äidiksi tuleminen ja elämän syventyminen antoi ehkä myös perspektiiviä siihen, mikä on merkityksellistä, enkä ehtinyt ajatella asiaa enää. 

Karsastusaihe tuli lähelle myös lasteni kautta. Nyt karsastuksen säästäminen itselläni tuntuu tavallaan vielä merkityksellisemmältä. Voin olla esimerkki, että se on ihan luonnollinen osa elämää. 

Uskon, että monilla ihmisillä on jokin itseä häiritsevä ja harmittava piirre. Siitä haluaisi päästä eroon tai haluaisi ainakin peittää sen. Joskus piirre saattaa olla hyvinkin huomaamaton. Monet ystäväni ovat sanoneet, etteivät alkuun edes huomanneet karsastustani. Tämä on ollut yhtenä eheyttävänä tekijänä oman karsastukseni hyväksymisessä. Kauan toivoin pääseväni eroon siitä. Nyt alan hyväksyä sen osana minua.

Blogi - 2

Etenevä silmäsairaus

Yhdessä leikkauskontrollissa heräsi epäilys etenevästä silmäsairaudesta. Se oli kova paikka: huononevatko silmäni tasaisesti ilman, että voi itse vaikuttaa asiaan. Murehdin. Toisaalta mietin, että jos menetän joskus näköni (epätodennäköistä), kannattaa tämä aika sitä ennen käyttää mahdollisimman hyvin. Tämä realiteetti muistutti omasta haavoittuvuudestani. Elämä ei ole ikuista eikä toimintakyky ole taattua elämän läpi. Kannattaa siis tehdä tästä päivästä ja tästä vuodesta paras mahdollinen. 

Toisessa kontrollissa epäilyksen herättäneet piirteet eivät olleet juuri edenneet. Silmäni eivät ole priimat, mutta diagnoosia ei tässä vaiheessa aseteta. Seurantoja jatkeetaan ja nähtäväksi jää millä vauhdilla tila etenee. En ole ajatellut asiaa pariin kuukauteen.

Raskauksien ja synnytysten vaikutukset

Jokaisella naisella jää yleensä jotain muistoja raskauksista ja synnytyksistä. Itse koin palautuneeni kohtalaisen hyvin. Olin kuitenkin epävarma vatsalihasten palautumisesta. Onko riskiä, että pahennan tilannetta tietämättäni treenatessani (enkä edes treenaa paljon). Lisäksi toivoin lantionpohjan vahvistamiseen vielä neuvoja. Olin kuullut vähän samanlaisia ajatuksia muutamilta kavereilta. Kokosinkin kahdeksan äidin ryhmän ja kysyin turkulaiselta äitiysfysioteraputilta, haluaisiko hän pitää meille mammapilates kurssinsa yksityisesti. Kurssi on nyt käynnissä ja on ollut itselleni ainakin oikein hyvä. Olen saanut arvion vatsalihasten erkaumasta ja neuvoja niin keskivartalon kuin lantionpojan hallintaan.

Reikiintyvät, vihlovat ja oiotut hampaat

Minulla on ollut elämän varrella reikiä useaan kertaan. Nuorempana en hoitanut hampaitani aivan priimasti. Tiesin, että hampaita pitäisi hoitaa paremmin, ja motivaatio alkoikin hiljalleen vahvistua. Opiskeluaikana perusteellinen hammaskiven puhdistus sai silmäni sitten jotenkin aukeamaan hampaiden hoidon mahdollisuuksille. Aloin langata ja käyttää hammasväliharjaa, sekä puhdistamaan oikomiskaaret paremmin. Muutos oli merkittävä. Sen kokeminen itse on antanut uskoa elämäntapamuutosten onnistumiseen. Tämänkin jälkeen minulta on paikattu kertaalleen hammas. Olen ollut katkerakin siitä, miten toisilla ei tule reikiä koskaan, ja itselläni hyvästä hoidosta huolimatta on niitä tullut. Aivan viime vuosina ei niitä ole enää onneksi ollut, mutta vihlontaa on kuitenkin välillä, minkä takia olen käynyt säännöllisesti tarkastuksissa. Hammaskiveäkin kertyy, mitä pitää käydä putsailemassa. Tässä asiassa voin kuitenkin tehdä parhaani mahdollisimman hyvän tilanteen ylläpitämiseksi. 

Blogi - 5

Näiden lisäksi minulla on jatkuvaa vasomotorista nuhaa, laktoosi-intoleranssi, allergiaa, välillä selkävaivoja, flunssien pitkittymiselle herkät ilmatiet ja muutama muukin asia, joita en tässä edes avaa. Kyllähän näitä erinäisiä vaivoja on. Niistä kannattaa huolehtia harmin minimoimiseksi. Periaatteessa koen itseni kuitenkin terveeksi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s