Uni ja ruudut

Välillä on hyvä nukkua vähemmän. Vai?

Meillä oli hiljattain kahden viikon sunnittelematon myöhäisten iltojen kokeilu. Meidän pitkäaikainen ystävä oli käymässä pidempään ja monena iltana jäimme juttelemaan teekupin ääreen. Muutamat projektit vaativat myös osansa illoista. Noina viikkoina uni- ja ruututavoitteet eivät juurikaan toteutuneet. En ihan tiedä, mitä asiasta pitäisi ajatella, sillä tilanne ei ollut ihan niin huono ja antoi paljon hyvääkin.

Olen pohtinut paljon, kuinka tärkeää on pitää kiinni tavoitteista ja hyvistä tavoista. Ne toki tukevat hyvinvointia, mutta missä kulkee järkevyyden raja. Hintsan mukaan säännöllinen unirytmi on tärkeä ja hän suositteleekin samoja nukkumaanmeno ja heräämisaikoja. Siitä olen pyrkinytkin pitämään kiinni. Toisaalta esimerkiksi parisuhdeaika jää vähälle, jos menemme aina nukkumaan heti lasten nukahdettua. 

Noiden viikkojen aikana vanha yhteinen ystävä lämmitti myös parisuhdettamme virittäessään meidät arkikeskustelujen yläpuolelle. Juttelimme maailmanpolitiikasta, tieteestä, tekniikasta, elämänfilosofioista, seikkailuista, matkoista, yhteisistä muistoista… Pysähdymme harvoin arjessa juttelemaan näistä kahdestaan, sillä aina on jotain tärkeämpää käytännön asiaa.  Niiden äärellä tuli kuitenkin muistikuva siitä, mihin tyyppiin aikoinaan ihastui. Se oli aika mieletöntä! 

IMG_6604

Nämä viikot muistuttivat siitä, ettei ihan aina tarvitse elää sääntöjen mukaan. Toisaalta rytmimme pysyi varsin hyvin lasten herätysajan takia, eikä määrätöntä univelkaa ollut varastossa. Hyvä perusrytmi antoi ehkä paremman mahdollisuuden myös joustoon. 

Ehkä tähän voisi päteä vähän sama ajatus kuin ruokaankin. Kun suurimman osan tekee järkevästi voi joskus joustaa. Minulla ei ole myöskään tavoitteena huippusuoritukset, vaan tasapainoinen ja hyvinvoiva arki. Silloin kaiken ei tarvitse olla ihan niin viimeisen päälle kuin formulakuskeilla. Viikkojen loppua kohti huomasi univelan toisaalta alkavan kyllä painaakin, eli ei tällaista voi tehdä ihan kuinka paljon vaan. Kuitenkin sopivissa määrin tällainen muita hyvinvoinnin osa-alueita lisäävä jousto on hyväksi. 

IMG_6329

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s