Henkinen energia

Armon varassa

Olen kasvanut kristityssä perheessä. Viimeiset vuodet akateemisuuden parissa ja maailmaa matkatessa on saanut kyseenalaistamaan itselle opetetun uskon. Mistä tiedän, että minulle opetettu ajattelu on juuri oikea kaiken sen keskellä, mitä maailmassa on? Toisaalta olen nähnyt kaiken hyvän, mitä usko ja armo on elämässäni saanut aikaan. Minun uskossa on puutteita, mutta uskon, että armo riittää minullekin. 

Viimeisinä vuosina olen pohtinut taustaani monella tapaa. Kristilliset arvot olen saanut lapsuuden kodistani. Jossain vaiheessa usko muuttui henkilökohtaiseksi valinnaksi. Toisaalta siihen liittyi myös ripaus kiltteyttä, kun näin minun toivotaan ajattelevan. 

img_6401

Useampaan otteeseen olen yrittänyt olla hyvä kristitty, mutta moni asia on muodostunut enemmän suorittamiseksi kuin elämää voimaannuttavaksi. Viime vuosina olen koettanut järkeistää asioita, jotka kerta kaikkiaan luovat enemmän painetta ja jatkuvaa huonoa omaatuntoa. Samaan aikaan olen alkanut kokea vapautta uskoa voimaannuttavalla tavalla. Uskosta on tullut tärkeä perusta ja voimaannuttava tuki arjessa.

Kaiken keskiössä on kuitenkin Jeesuksen sovitustyö ja armo. Se antaa turvallisen perustan ja halun tavoitella hyvää. Se auttaa päästämään irti menneistä ja uskomaan tulevaisuuteen. Se auttaa armollisuudessa itseä, muita ja elämää kohtaan. Se antaa suuntaa ja mielekkyyttä. 

imgp5327

Viimeisen puolen vuoden aikana olen tutustunut mindfullnessiin. Olen kokenut siitä huonoa omaatuntoa, kun sitä ei katsota aina hyvällä kristillisissä piireissä, enkä ole puhunut siitä juurikaan muille. Se on antanut minulle kuitenkin konkreettisia työkaluja tunneasioissa ja itsetuntemuksessa. En ole kokenut sen olevan perusarvojeni kanssa ristiriidassa. Ohjelma, jota olen käyttänyt, on tuntunut yksinkertaisen konkreettiselta. Tästä tulee vielä myöhemmin postaus erikseen. 

Pohdintojen jälkeen en järkeilemällä ole päässyt lopputulokseen, onko minulla täydellinen varmuus uskoni oikeellisuudesta. Sen vaikutukset omassa ja läheisteni elämässä antavat kuitenkin perusteet pitää siitä kiinni. Toivon ja uskon, että armo riittää myös epävarmuuteni yli. 

img_6020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s