Henkinen energia

Elämäntaitoja mindfulnessin avulla

Mindfulness on ollut salainen tapani noin puolen vuoden ajan. Hiljalleen sisälläni on vahvistunut ajatus, että tästä on hyvä kirjoittaa. Tavallaan jättäisin sen mieluummin tekemättä, kun erityisesti kristillisissä piireissä tähän liittyy jonkun verran stigmaa. Koen kuitenkin, että se on antanut minulle monia hyviä asioita. Ehkä joku muukin voisi saada siitä apua elämäntaitoihin. Niille joilla ei ole kristillistä arvopohjaa voivat nämä pohdinnat tuntua kummallisilta. Toisaalta silloin eivät käsittelemäni kritiikki edes ole esteenä kokeilemaan, joten ainakin käyttämääni sovellusta voin hyvin suositella.

Kun aloin pohtia blogini teemoja vajaa vuosi sitten, eräs ystävä vinkkasi mindfulnessin työkaluksi. Viime vuosina olen kuullut siitä paljon, ja monet asiat ovat kuulostaneetkin hyvältä. Toisaalta olen kuullut myös varautunutta suhtautumista. Blogin puitteissa olin ajatellut kokeilla uusia asioita ja muutaman kuukauden kypsyttelyn jälkeen päätin kokeilla myös tätä. Mindfulnessia on monenlaista. Ensimmäinen kokeilemani sovellus sopi hyvin minulle. Myöhemmin kokeilin hetken toista, joka tuntui vieraalta, liian uskonnollisen henkevältä. Olen pitäytynyt ensimmäisessä, joka on yksinkertaisen konkreettinen. Puhun mindfulnessista sen kokemuksen pohjalta. Varmasti toista kautta voi saada erilaisen käsityksen asioista.

Latasin ystävän suositteleman sovelluksen ja tein 10 päivän ilmaisen kokeilujakson. Olin aika varautunut, mutta hyvin pian aloin huomata monia hyviä vaikutuksia. Vasta itse kokeilemalla ja pysähtymällä ajattelemaan ymmärsin, minkälainen ärsyke- ja suunnittelutulva täyttää ajatukseni koko ajan. Ilman ohjausta en osannut pysähtyä ja monissa tilanteissa olin aika rauhaton. Huomasin muutoksia. Päivittäinen ohjattu rauhallinen hetki auttoi minua olemaan hetkessä myös muuten. Esimerkiksi lennolla olisin aikaisemmin laittanut heti elokuvan päälle, vaikka en ehtisi nähdä sitä kokonaan. Nyt tuntui kuitenkin merkitykselliseltä ja hyvältä istua ihan rauhassa nukkuva lapsi sylissäni.

IMG_5888

Olen jatkanut päivittäisiä kymmenen minuutin ohjattuja hetkiä nyt reilun puolen vuoden ajan. Välillä välistä jää päiviä pois, mutta tapa on ollut suhteellisen säännöllinen. Päivittäinen pysähtyminen tuntuu hyvältä ja merkitykselliseltä. Olen myös saanut apua monenlaisiin teemoihin. Elämän ja erilaisten tunteiden kuunteleminen ja hyväksyminen on ollut merkityksellistä. Kiitollisuuden suhteen oivalsin muun muassa eron älyllisen ja tunnetason kiitollisuuden välillä. Siinä on iso ero! Voimme kokea, että meidän kuuluu olla kiitollisia hyvistä olosuhteistamme. Syvemmältä tuleva kiitollisuus on kuitenkin eri asia. Erilaisten tapahtumien ja ihmisten hyväksyminen on ollut nyt myös helpompaa. Vieläkin olen ihan aloittelija ja monesti meininki on jähmeää, mutta tällä on kuitenkin ollut hyviä vaikutuksia. 

Minulla on ollut tunne, että mindfulnessia kritisoidaan kristillisissä piireissä erityisesti juuriensa ja itseen keskittymisen takia. Teologisesti en pysty argumentoimaan, mutta oman kokeilun perustella en ole kohdannut oman vakaumukseni kanssa ristiriidassa olevaa sisältöä tämän sovelluksen puitteissa. Muutama asia ei ole avautunut, ehkä varautuneen suhtautumiseni johdosta, mutta olen sivuuttanut ne ja keskittynyt muuhun. Kaikki ei avaudu kaikille. 

IMG_5958

Itselleni oli merkittävää, kun minulle läheinen kristitty tuttu kokeili tätä myös ja oli minun kanssa samoilla linjoilla. Ennemminkin koen, että mindfulnessin avulla olen oppinut pysähtymään muun muassa rukoukseenkin paremmin. Aikaisemmin rukoillessani ajatukseni olivat hetkessä aivan muualla. Mindfulness on antanut minulle konkreettisia tunne- ja elämäntaitoja, joita en yhtä selvästi ole kristillisestä opetuksesta sisäistänyt. Paljon samaa arvopohjaa on mielestäni molemmissa, mutta tätä kautta olen oppinut sen konkreettisemmin. 

img_5952

Itämaiset juuret ovat myös mietityttäneet. Kun sisältö ja anti ovat tukeneet arjessa selviytymistä ja myös kristillistä elämääni, en ole kokenut niitä ongelmiksi. Olen myös pohtinut, että muun muassa meidän nykypäivänä käyttämämme numerot ovat alkuperältään Intiasta ja kulkeneet arabien kautta meille. Nykyään niiden käyttö on täysin arkipäivästä, mutta aikoinaan nekin saatettiin kokea uhkaaviksi vieraasta kulttuurista tulevina. 

Itseensä keskittymisen kritisoimisessa on myös pointtinsa. Jos katsomme vain omaa napaamme, menetämme helposti perspektiivin. Oman hyvän olon ja onnellisuuden tavoittelu ei itseisarvona tuota yleensä tulosta. Mindfulnessissa ei minusta ole kuitenkaan kysymys siitä. Itselle se on ollut matka omien tunnetaitojen selkiytymisessä. Jokaiselle on mielestäni hyväksi ymmärtää itseään ja omia ajattelu- ja tunnetapoja. Muuten ohitamme itsemme ja elämme menneisyyden vaikutuksen alaisina tiedostamatta.

Muistan lapsuudestani erityisen hyvin yhden raamattuopetuksen. Olin ehkä 12-vuotias. Istuin parhaan ystäväni kanssa tutun leirikeskuksen puisella penkillä jalat rennosti edessä olevan istuimen selkänojalla. Selasin lähes repeämispisteessä olevaa tarroilla ja tusseilla koristeltua raamattuani. Usein ajatukseni seilasivat isoista ikkunoista ulos, mutta tällä kertaa puhujan sanat tavoittivat keskittymiseni. “Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa…” (Matt 6:26) Yleensä tästä jakeesta puhutaan turhan huolehtimisen välttämiseksi. Nyt puhuja kuitenkin otti uuden lähestymisen. Jeesus kehottaa meitä pysähtymään ja katsomaan luonnon ihmeitä. Rauhassa, kiirehtimättä. Uskon, että Raamatun kautta voi tavoittaa monet mindfulnessin avulla sisäistämäni asiat. Minulle hyvin konkreettinen ohjaus oli kuitenkin avuksi. 

India223.JPG

Ps. Jos jotakuta kiinnostaa käyttämäni sovellus, voin hyvin kertoa sen henkilökohtaisesti. 10 päivän ilmaista kokeilua voin suositella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s