Henkinen energia

Elämänhallinta henkisen energian osa-alueena

Pakkaan tavaroita hoitolaukkuun ja pyöräytyn hiukset samalla poninhännälle. Eteisestä alkaa kuulua kinastelua. Hoitolaukku ei mahdu kiinni ja tavaroita putoaa lattialle. Kiiruhdan eteiseen ja nappaan matkalla hanskan lattialta. Se onkin märkä ja seuraavaksi pitää alkaa etsiä varahanskoja. Henkinen olotila ei ole kovin vahva. Arjessani on aina välillä tilanteita, jolloin tilanne tuntuu lipuvan omasta hallinnastani. Se verottaa henkistä energiaa. Tunne elämänhallinnasta päätyi vähän yllättäen henkisen energian mindmapilleni. 

IMG_7502

Hallinnan tunne on arjessa voimaannuttava. Välillä päivä sujuu hyvin ja aika lailla ajatusteni mukaan. Henkisen energian taso on tuolloin selvästi korkeammalla kuin kaoottisen päivän jälkeen. Suunnittelemalla ja valmistelemalla etukäteen voi arjen hallintaa lisätä. En ole kaikista paras valmistelemaan, mistä voin tavallaan tietysti syyttää itseäni. Iltoihin kerääntyy kaikenlaisia hoidettavia asioita. Kun olen saanut akuuteimmat asiat hoidettua, olisi pitänyt mennä nukkumaan jo puoli tuntia sitten. Haluaisin kuitenkin kehittyä seuraavan päivän valmistelussa. Kymmenen minuuttia voisi kuitenkin käyttää hoitolaukun pakkaamiseen ja nopean suunnitelman tekemiseen. Se parantaisi varmasti hallinnan tunnetta arjessa.

Olin vastannut kolmeen tärkeään mailiin, tarkistanut viimeiset ilmoittautumispäivät, tehnyt tärkeän nettitilauksen, koordinoinut yhteisen jumppatunnin, sopinut tavaran haun ja nyt ehdin viimein alkaa kirjoittaa pohdintaa ystävälle.  Oikeasti olisin halunnut tehdä sen ensimmäisenä, mutta kaikki muu oli pakko hoitaa ensin. Esikoinen alkaa jo kyselemään, onko lepoaika jo valmis. Lisäksi olisi aika herättää kuopuskin… Harmitus kasvaa. Tunne siitä, ettei ehdi tehdä kaikkea haluamaansa, vähentää myös henkistä energiaa. 

IMG_7472

Pidempiaikainen kuormittuminen ja stressi vähentävät henkisen energian tasoja vielä perusteellisemmin kuin hetkellinen haastava tilanne. Ainakin omalla kohdallani omat valinnat vaikuttavat pidempiaikaiseen stressiin hyvin paljon. Lapsiperhearki on tietysti tiivistä ja vaativaa, mutta minulle tyypillistä on saada ideoita ja tarttua niistä parhaimpiin. Välillä olen koettanut vastustaa hyviä ideoita ja moniin asioihin sanon myös ei. Viimeisen parin vuoden aikana on kuitenkin ollut useampia ideoita, jotka eivät ole jättäneet rauhaan pidemmästä vastustelustakaan huolimatta. Lopulta olen tarttunut niihin.

Jollain tavalla olen löytänyt armollisuuden tätä piirrettäni kohtaan. Inspiroidun ja sykin ideoiden luovasta kehittelystä. Hallinnan tunne olisi ajoittain parempi, jos olisin tarttunut vähäisempään määrään ideoita. Osa ideoista on vain inspiroinut niin paljon ja tulleet toistamiseen mieleen, että olen lopulta antanut niille mahdollisuuden. Olen kyllä oppinut olemaan myös kriittisempi ideoiden suhteen. Vielä tärkeämpänä olen kuitenkin alkanut suhtautua toteuttamiseen aavistuksen kevyemmin. Kaikkia ideoita ei voi toteuttaa niin hyvin kuin haluaisi. Sen ymmärtäminen on ollut minulle erittäin tärkeää ja merkittävää. 

Minulla oli hiljatttain tilanne, että stressi alkoi heijastua myös perheeseeni. Totesin, että mieltä eniten painavaan projektiin täytyy ottaa muutaman viikon aikalisä, vaikka parasta olisi ollut hoitaa asioita heti. Huomasin, että inspiraatio kärsi ja henkisen energian taso laski. Asiaa tarkemmin ajateltuani totesin myös, että asiat eivät kaadu, vaikka en tee asioita ihan parhaiden tai edes hyvien standardien mukaisesti. Hieman etäisyyttä ottamalla huomaa myös, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä: perhe ja oma hyvinvointi. 

IMG_5662

Standardeja on täytynyt laskea. Varmaan olisi hyvä keskittyä vain muutamaan asiaan kerralla. Tavallaan ihailen niitä, jotka pystyvät siihen. Heitäkin tarvitaan ja heillä on varmasti tietyssä suhteessa helpompaa. Toisaalta uskon, että minunlaisillekin on paikkansa ja arvonsa. Kummatkaan eivät ole toinen toistaan parempia. 

Toisaalta voi miettiä, onko arjen hallinta loppujen lopuksi illuusio. Pystymmekö koskaan hallitsemaan kaikkea niin hyvin kuin haluaisimme. Tietynlainen hyväksyntä sillekin, että asiat eivät ole omassa hallinnassa nostaa myös henkistä energiaa. Silloin ei syytä itseään ja takerru liikaa muuttuviin suunnitelmiin. Voin vaikuttaa omaan henkiseen energiaani lisäämällä arjen hallintaani muun muassa suunnittelemalla. Toisaalta olen myös armollinen puutteilleni tässä suhteessa. Yritän myös olla vaatimatta itseltäni ja muilta täydellistä hallintaa.

Ps. Viime viikkoina on yksi noin vuoden verran muhinut polku lähtenyt etenemään.  Se liittyy vähän blogin aihepiireihin ja työstän sitä yhdessä yhden toisen mahtavan tyypin kanssa. Jännittävää ja innostavaa! Hiljalleen kuulette lisää… 🙂

img_5082

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s