Henkinen energia

Ystävien kanssa saa rohkaistua ja inspiroitua

Kävelemme helmikuisessa metsässä. Askeleet rapisevat jäisellä polulla. Pieni vesisade kastelee vaatteita. Uskaltaudun kertomaan uusista epämääräisistä työajatuksistani, vaikka ne tuntuvat jopa epärealistisilta. Ystävä innostuu ja jatkaa ajatuskulkuani. Positiivinen väre vahvistuu sisälläni. Voisinko oikeasti miettiä tällaisia? Samanlaisia tilanteita tulee päivän aikana useita. Saan jakaa itselle tärkeitä asioita ja kuulla viisaita kommentteja. Sama toistuu myös toisinpäin. Päivän jälkeen olo on virkistynyt, positiivisen hämmentynyt ja rohkaistunut. Tätä ystävyys on parhaimmillaan.

IMG_6139

Ystävien merkitys on korostunut viime vuosina entisestään. Ystävien kanssa saa jakaa elämää ja ajatuksia aivan erityisellä tavalla. On etuoikeus saada rohkaista ja seurata läheisten kasvua. Toisaalta ymmärrän myös oman vajavaisuuden ja olen kiitollinen ystäville, joiden kanssa matka on saanut jatkua kaikkien koukeroiden kautta.

Lasten saaminen on muuttanut ystävyyksiä monella tavalla. Mahdollisuus nähdä ja olla rauhassa ystävien kanssa on rajoittunut todella paljon. Kolmena päivänä viikossa en voi mitenkään viettää rauhallista iltaa ajatusten vaihdon parissa. Toisaalta tapahtuessaan tällaiset hetket tuntuvat nyt vielä erityisemmiltä ja niitä arvostaa vielä enemmän.

IMG_5216

Olen todennut, että en pysty pitämään yhteyttä moniin ystäviin samalla tavalla kuin ennen. Olen hyväksynyt sen ja ajattelen, että oikeasti hyvät ystävyydet kestävät silti. Monien kanssa on saanutkin kiitollisena huomata, että yhteys säilyy ja tärkeitä asioita voi jakaa, vaikka emme ole tekemisissä koko ajan.

Kiitollisuus ystäviä kohtaan on myös lisääntynyt. Elämä on pakottanut huomaamaan oman vajavaisuuden. Olen ollut välillä tuomitseva, arvosteleva, vaativa tai muutenkin ärsyttävä. Olen kiitollinen, että ystävät ovat pysyneet näidenkin tilanteiden läpi. Heidän avullaan olen voinut kasvaa ja ymmärtää itseänikin paremmin.

Ystävät ovat olleet myös tärkeitä rohkaisijoita omaan potentiaaliin uskomisessa. Ilman ystäviä en olisi se, joka olen, tai uskaltaisi kaikkea, mitä teen.

IMG_5225

Äitiyden myötä olen saanut myös uusia ja uudenlaisia ystäviä. Useat vanhat ystävyydet ovat syventyneet äitiyden myötä. Lisäksi äitiyden kautta on saanut uusia ystäviä. Olen saanut tutustua uusiin hienoihin ihmisiin, joihin ei luultavasti muuten olisi syntynyt yhteyttä. Äitiyden ilojen ja tuskan jakaminen on ollut todella tärkeää omalla äitiyden tiellä. Kun jakaa ajatuksia ja tuntemuksia toisten kanssa saa hyvää perspektiiviä.

Ystävyys ei ole kuitenkaan aina yksinkertaista ja helppoa. Minulla on muutamia ystävyyssuhteita loppunut kipeästi. Se on vaatinut prosessointia ja omien heikkouksienkin hyväksymistä. Äitiystävien kanssa on myös vaikea välttyä vertailulta. Tietysti haluaisi iloita toisten puolesta, mutta erityisesti äitiyden alkuvaiheessa peilaa paljon omaa äitiyttä muiden tapoihin. Myös muiden perheiden tilanteet saattavat synnyttää haikeutta ja kateutta. Välillä toisiin peilaaminen on rakentavaa, mutta välillä vertailu saa enemmän huonoja fiiliksiä aikaan. Joskus olen jopa miettinyt pitäisikö johonkin ystävään ottaa etäisyyttä tämän takia. En ole kuitenkaan juurikaan tehnyt sitä. Jotenkin olen ajatellut, että huonotkin fiilikset kuuluvat välillä elämään ja ystävyyteen.

IMG_5218

Tiedostin ystävänä olemisen identiteetin vasta aivan hiljattain, kun tein henkinen energia mindmappiani. En ollut ajatellut sitä identiteettinä niin selkeästi aikaisemmin. Koen kuitenkin hyvin tärkeinä ystävänä olemisen, vastavuoroisen tukemisen ja tärkeiden asioiden jakamisen.

Ystävät ovat ehdottomasti tärkeä osa henkisen energian ulottuvuuksia. Heidän kanssa saa voimaantua ja virkistyä. Mahdollisuuksia tälle ei ole nyt kovin paljoa ja tietynlainen ystävyys on karsiutunut pois, mutta toisaalta ystävyyteen on tullut myös uusia ulottuvuuksia. Lapsena muistan ihmetelleeni, miksi aikuiset vain juttelevat. Nyt ymmärrän, miten merkittäväö se usein on.

Kiitos kaikille ystävilleni ja hyvää ystävänpäivää kaikille!

IMG_5334.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s