Henkinen energia

Yksinäisyys, ulkopuolisuus ja erilaisuus

Haluan kuulua yhteisöön ja kokea itseni erityiseksi. Minulla on ihania ystäviä ja tärkeitä sosiaalisia yhteisöjä. Voimaannun niissä, mistä kirjoitinkin jo ystävänpäivänä. Välillä koen silti yksinäisyyttä, ulkopuolisuutta ja muista erottavaa erilaisuuttakin. Uskon, että kaikilla on näitä kokemuksia ajoittain. Näitä pohdittuani koen, että nekin ovat osa ihan normaalia elämää. Se ei tarkoita, että elämässäni on jotain vialla.

IMG_5079

Jokaisella on omat erityiset lahjat, osaamiset ja persoonapirteet. Näin minäkin olen omanlainen yksilö. Kasvu- ja kulttuuriympäristö ovat muokanneet minua edelleen siksi ihmiseksi, joka olen nyt. Spontaanisti moni sanoo varmasti, että erilaisuus on rikkaus. Toisaalta osaamme kuitenkin myös nopeasti nimetä erilaisuutta, mikä on meidän näkökulmasta huonoa. Näissä asioissa voi kuitenkin olla suuriakin eroja. Toisen mielestä vaeltaminen käytännössä samoissa vaatteissa viiden päivän ajan on ällöttävää, kun taas toiselle se on hyvin rentouttavaa.

Kun koen itseni erilaiseksi, olen helposti ajatellut sen erottavan minut ryhmästä. Se herättää minussa kysymyksen, olenko hyväksytty. Tämä juontaa varmasti juurensa monia vuosia taaksepäin, kun en kokenut hyväksyntää. Toisaalta saan nykyään kuulua porukoihin, jossa kaikki ovat todella erilaisia, mutta kaikki ovat tärkeitä. Se on ollut eheyttävää. Silti koen välillä edelleen hetkellisiä tuulahduksia noista aikaisemmista tunteista.

IMG_5103

Minulla on myös useampia hyvin älykkäitä ystäviä. Välillä tajuan, että en osaa ajatella asioita yhtä fiksusti kuin he. Tunnen oloni tyhmäksi. Aiemmin yritin peitellä sitä, kun en muistanut tai ymmärtänyt jotain asiaa. Nyt olen jotenkin hyväksynyt, että näin saa olla. Olemme muutaman kanssa myös todenneet, että meillä on erilaiset lahjamme ja ystävyys on erilaisuudesta huolimatta tai jopa siitä johtuen antoisaa. Ihailemme toisiamme erilaisissa vahvuuksissamme. Kuvittelisin, että muillakin on samanlaisia kokemuksia. Harvoin olemme kaikessa tasavertaisia ystäviemme kanssa.

Äitinä vertaan itseäni tietysti myös muihin äiteihin. Erityisesti äidiksi tullessa muiden äitien tavat olivat tärkeä esimerkki. Peilasin niihin omaa toimintaani ja ajatuksiani, kun haluan oppia ja tarjota lapselleni parasta. Erilaiset toimintatavat ovat haastaneet niin hyvässä kuin pahassa. Välillä olen saanut tärkeitä oivalluksia muiden tavoista. Joskus taas olen kokenut riittämättömyyttä ja epäonnistumista verratessani itseäni muihin. En usko, että vertailemiselta voi välttyä. Erilaisuuden arvon ja luonnollisuuden ymmärtäminen helpottaa kuitenkin näitä tunteita. Myös oman keskeneräisyyden hyväksyminen vähentää näihin pohdintoihin kuluvaa negatiivista energiaa.

IMG_5120

Välillä koen yksinäisyyttä erityisesti erilaisuuden kautta. Olenko niin erilainen, että jään ulkopuolelle? Erilaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei yhdistäviäkin tekijöitä olisi.

Ystävät ovat minulle hyvin tärkeitä, vaikka joskus niihin liittyy myös haastavia tunteita. Jotenkin koen, että nämä tunteet ovat kuitenkin erottamaton osa sosiaalisia suhteita. Jos etsisin suhteita ja yhteyksiä, joissa en koskaan kokisi erilaisuutta tai ulkopuolisuutta karsiutuisivat sosiaaliset suhteet hyvin vähiin. Pettyisin aina uudestaan, omien heikkouksieni herättäessä näitä tunteita. Tämän hyväksyminen vähentää negatiivista energiaa, jota käytän näiden pohtimiseen. Haluan myös rohkaista muita hyväksymään nämä osaksi normaalia elämää. Olemme erilaisia. Se on arvokasta!

IMG_5136

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s