Henkinen energia

Estetiikka, koti, luovuus… Viimeisiä henkisen energian osa-alueita

Henkistä energiaa pohtiessani mietin, minkälaiset asiat rauhoittavat, tuovat hyvää mieltä ja antavat olemiselle positiivista nostetta. Aiemmin käsittelin elämänfilosofiaa ja sosiaalisia suhteita eri näkökulmista. Näiden lisäksi merkittäviä alueita itselleni ovat lapset, parisuhde, estetiikka, koti, työ ja luovuus. Tänään tiivistän vielä näiden aihe-alueiden herättämiä ajatuksia.

Lapset ja parisuhde ovat henkisen energian kannalta hyvin tärkeitä. Niitä käsittelinkin ihan kokonaisten kuukausien ajan viime kesänä. Silloin pohdin, miten näissä suhteissa voi sopivissa määrin tukea ja antaa tilaa. Molemmissa koen merkityksellisyyttä niin äitin kuin vaimona. Merkityksellisyyden lisäksi tärkeiden ihmisten kanssa oleminen rauhassa on melkein parasta ja voimaannuttavinta, mitä voin kuvitella. Joskus ennakoimattomasti rakkauden ja onnen puristus valtaa sydämen, kun lapsi tulee halaamaan tai esittelee innoissaan rakennelmiaan tai iltasella kahdestaan  rauha valtaa mielen: näin on hyvä. Tiivis lapsiperhearki tekee perusarjesta toki usein haastavaa eikä yhteiselle pysähtymiselle ole aina mahdollisuutta, mutta säännölliset onnen tuikkeet pitävät suunnan ja pohjavireen hyvänä. Toki toivon, että voisin viettää vielä enemmän hyvää aikaa tärkeimpieni kanssa. Toisaalta uskon, että hiljalleen tilanne saattaa helpottuakin. Jollain tavalla tästä ei kannata ottaa stressiä juuri nyt.

IMG_1428

Kauniiden asioiden katseleminen rauhoittaa ja inspiroi. Mahtava maisema, hyvä musiikki, kivat vaatteet tai siisti keittiö ovat asioita, jotka koskettavat jotain estetiikasta sykkivää kohtaa. Ne yksinkertaisesti antavat hyvät fiiliksen. Tällä hetkellä en ehdi lisätä näitä tietoisesti kovinkaan paljon, mutta hiljalleen asiat kehittyvät hyvään suuntaan myös. Muun muassa olen kehittänyt vaatekaappiani toimivampaan suuntaan. Näitä elämyksiä saa myös lasten kanssa luonnossa liikkuessa, kun pitää aistit avoimina tai pyöräillessä hyvää musiikkia kuunnellen.

Olemme yrittäneet kehittää kotiimme myös systeemejä, jotka mahdollistaisivat toimivan arjen ja järjestyksen ylläpidon. Sekin on tavallaan arjen estetiikkaa. Oma mielialani laskee varsin nopeasti, kun joudun etsimään jotain tavaraa tai jokin ei toimi niin kuin tahtoisin. Noin puolitoista vuotta sitten karsimme tavaroitamme Marie Kondon inspiroimana. Silloin kehitimme useita säilytysratkaisuja, jotka toimivat edelleen. Vaikka projekti ei ollut aivan kaikkien Kondon sääntöjen mukaista, on siitä jäänyt todella paljon hyvää arkeemme. Ehkä siitä saattaa tulla jossain kohdassa oma Podcast jaksokin.

IMG_4484.jpg

Viimeisen parin vuoden aikana työn tekeminen on omalla kohdallani ollut aika satunnaista. Koen silti, että tietynlainen haaste ja onnistumiset potilastyössä ovat palkitsevia ja antavat hyvän fiiliksen. Tällä hetkellä minua kyllä ylipäätään pohdituttaa paljon, minkälaista työtä haluan tehdä. Minkälaisessa työssä vahvuuteni pääsevät käyttöön ja mikä tukee tasapainoista elämää parhaiten? Koen, että työ on parhaimmillaan muuta elämää tukevaa. Onnistumiset ja työn imu lisäävät hyvinvointia. Toki hyvä muu elämä tukee myös työtä. Parhaimmillaan siinä tulee siis positiivisia vaikutuksia molempiin suuntiin. Itselläni ei ole kuitenkaan aivan suurta selvyyttä, minkälainen se paras työ juuri minulle sitten olisi.

Koen, että luovuus ja ideointi ovat vahva osa itseäni. Ideoiden kehittäminen ja kokeileminen sytyttävät ja inspiroivat. Siihen liittyy tietynlaista seikkailuhenkeä ja uuden yrittämistä. Useimmiten minulla onkin meneillään joku inspiroiva luova projekti. Sen kehitteleminen saa aikaan intoa ja lisää henkistä energiaa. Kuvittelisin, että juuri tällaista toimintaa sisältävä työ olisi unelmatyöni. Ehkä se löytyy vielä joskus.

Tämä kooste henkisten voimavarojen alueista ei varmastikaan ole kattava. Lisäksi toivoisin, että muun muassa liikkuminen ja urheilu olisivat vielä selkeämmin myös henkisten voimavarojen osa-alue. Uskon, että lempeän suhtautumisen avulla pääsen hiljalleen sitä kohti. Aihealueiden tiedostaminen auttaa myös hahmottamaan omaa tärkeysjärjestystä sekä sitä, mihin haluaa ja kannattaa laittaa aikaa.

IMG_4338

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s