Vuoden yhteenveto

Mitä vuodesta jäi käteen: Pohdinnat vievät eteenpäin. Muutokset haastavat.

Aloin kirjoittaa blogia innokkaasti ja monipuolisin ajatuksin reilu vuosi sitten. Odotukset olivat korkealla: Nyt laitan elämäni kuntoon ja pääsen seuraavalle tasolle. Vuosi on ollut antoisa, vaikka tulokset ovat monella tapaa erilaisia kuin ajattelin. Konkreettisesti moni elämän osa-alue on järkevöitynyt. Toisaalta muutosten haastavuus on kuitenkin puhutellut. Tähän postaukseen kokoan ajatuksia ja oivalluksia vuoden varrelta. 

Muutoksen täytyy olla niin positiivinen, että repsahduksen tullessa haluaa palata takaisin hyvään tapaan.

Motivaatio on kaikista tärkeintä. Ilman positiivista motivaatiota tavoitteista tulee taakka, josta pohjimmiltaan haluaa päästä eroon. Positiivinen motivaatio muokkaa ajatuksia, mikä mahdollistaa myös teot.

Itsensä ja tapojensa ymmärtäminen on avain muutokseen. Jos emme tiedosta ja ymmärrä itseämme ja taustaamme liu`umme huomaamatta takaisin vanhaan. 

Toiveenani oli parantaa omaa ja koko perheen hyvinvointia pitämällä itsestäni hyvää huolta. Lähes kaikki kokeilut tuntuivat hyvältä ja sujuivat kokeiluviikkojen aikana hyvin. Arjen paineet häivyttivät osan kuitenkin arjesta. Vaikka motivaatio oli hyvä, merkittävien uusien tapojen jalkauttaminen arkeen on ollut hankalaa. Esimerkiksi muutaman minuutin aamuverryttely oli oikein mukava. Silti se on jäänyt helppoudestaan huolimatta pois. Toisaalta esimerkiksi ateriarytmi on säännöllistynyt todella hyvällä tavalla, ja hyvän unen tavoite on selkeytynyt omissa ajatuksissa.

Jo ensimmäisenä kuukautena pohdin motivaation merkitystä. Vuoden aikana se on konkretisoitunut entisestään. Ne asiat, joihin oli motivaatiota pidemmältä ajalta, olivat helpoimpia toteuttaa. Omien tausta-ajatusten ja käsitysten pohtiminen on tuntunut myös tärkeältä. Olen saanut suunnan ja unelmia, joita kohti kuljen omassa tahdissani. Toisaalta konkreettisiakin tuloksia on tullut.

Lopputeksti - 1 (1)

Aktiivisuus – #mamaliikkuu

Olen pystynyt muuttamaan tietynlaisen liikuntavastustuksen positiivisempaan ajatteluun. Sain uudenlaista vapautta, kun pohdin itselle sopivaa lajia. Saan olla urheilun suhteen sellainen kuin olen, eikä minun tarvitse muuttua, jotta voisin urheilla. 

Perheen yhteiset liikunnat ja jumppahetket ovat jääneet olemattomiksi, vaikka niistäkin oli positiiviset kokemukset. Miten vaikeaa uuden tavan omaksuminen siis on? Tämä on puhututtanut. Liikunnan suhteen arjen aktiivisuus toki säilyy, oma laji tuo iloa ja liikunta treffeillä on ollut mukava tapa viettää aikaa yhdessä. 

Blogi - 1

Kehonhuolto – #vahvajaarvokas

Muutama viikko sitten selkäni tuli taas kipeäksi. Tajusin, etten ollut tehnyt kehonhuoltoa tietoisesti kuukauteen. Tanssitunnitkin olivat kesätauolla. Totesin myös, että selkävaivat olivat pysyneet koko vuoden poissa sitä ennen. Kehonhuolto oli siis toiminut sitä ennen suhteellisen hyvin.  

Aikaisemmin koin kehonhuollon lähinnä vaatimuksena, mutta nyt olen ymmärtänyt sen mahdollisuudet hyvinvoinnin tukemisessa. Vaikka toiveet kokeiluiden jatkumisesta olivat toteutunutta suuremmat, positiivinen ajatus on kuitenkin muodostunut vahvaksi. Useampia hyviä asioita on myös tapahtunut. Kävin muun muassa mammapilateskurssilla ja reissussa ollessani tein vähän yllättäen kehonhuoltoa aamuin illoin, kun siihen oli hyvä rauhallinen mahdollisuus.

Blogi - 7

Ravitsemus – #ruokakuu

Ruuan kanssa oikeisiin asioihin keskittyminen on antanut aivan uudenlaista rentoutta. Ruoan nautintopotentiaali on päässyt oikeaan asemaan, kun ei tarvitse keskittyä varomiseen ja turhan tiukkaan tasapainoon. Hyvän ruokarytmin omaksuminen ja tiedostaminen on myös suurimpia onnistumisia vuoden aikana. Aikaisemmin mietin herkkujen huonoja puolia paljon enemmän. Nykyään energiatasot pysyvät hyvinä koko päivän ja voin syödä nauttimiseen keskittyen. Aiemmin harmittanut napsiminen on jäänyt ruokarytmin ansioista myös hyvin vähäiseksi. 

Version 2

Nukkuminen – #unijaruudut

Uni on ollut antoisa ja monella tapaa haastavakin teema. Sen kanssa olen takunnut kaikista eniten. Hyvä unirytmi ja omat iltarutiinit toimivat kivasti aina jonkin aikaa. Käytännön syistä lipsun näistä kuitenkin usein. Joskus lipsuminen ei haittaa, mutta pitkittyvä tilanne alkaa kuormittaa. Lisäksi huomaan, etteivät hyvät tavat palauta tilannetta yhdessä yössä. Hyvän unen saaminen takaisin vaatii pitkäjänteistä työtä. Repsahdusten jälkeen muisto hyvästä tasapainosta motivoi kuitenkin uudestaan tavoittelemaan hyvää rytmiä. Siitä on muodostunutkin tämä tärkeä oivallus: muutoksen täytyy olla niin positiivinen, että niihin haluaa palata repsahdusten jälkeen takaisin.

IMG_4602.JPG

Sairaudet – #tervejasairas

Yksi tavoitteeni oli alkaa käyttää kostuttavia silmätippoja aktiivisemmin. Se onnistui jonkin aikaa, mutta alkoi sitten unohtua. Muutaman kuukauden päästä havahduin siihen, että tapa oli unohtunut. Se ei olisi vaatinut paljoa aikaa eikä yhtään rahaa. Siitä aloinkin pohtia elämäntapamuutoksia vielä laajemmin. 

Käsikädessä

Henkinen energia, parisuhde, lasten kanssa voimaantuminen

Näistä teemoista en osaa suoraan nimetä radikaaleja muutoksia. Pohdintojen kirjoittaminen muokkasi ajatuksia varmasti hyvään suuntaan. Omassa äitiydessä ja vaimoudessa on tapahtunut paljon hyvää kehitystä, mutta en osaa sanoa kuinka paljon kokeilut ovat vaikuttaneet ja kuinka paljon elämä yleensä. 

 

 

 

Olen saanut useampia unelmia siitä, minkälaista toivoisin elämäni tulevaisuudessa olevan. Haluaisin ylläpitää vahvaa kehoa ja tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia monipuolisesti. Toisaalta haluan olla myös armollinen. Kaikkea ei tarvitse saada heti. Tätä ajatusta tukee kokemukseni viime viikoilta. 

Kirjoitin ensimmäisiä vedoksia lopetusteksteistä muutamia viikkoja sitten. Epäonnistuneita tavoitteita palautui mieleen. Hyväksyin sen ja ajattelin, että ehkä joskus tulevaisuudessa tulee parempi aika niiden toteuttamiseen. Positiivisia ajatuksia kumpusi kuitenkin jostain syvemmältä ja yhtäkkiä muistinkin kostuttavat silmätipat taas monina iltoina. Myös aamu- ja iltakehonhuoltoa tuli tehtyä pitkän tauon jälkeen. Uskoisin, että unohdan näitä taas uudestaan, mutta luultavasti tulen myös muistamaan. Tällä kertaa näiden tekeminen toteutui helposti ilman paineita ja tuotti lähinnä hyvää mieltä. 

En tiedä minkälaista elämäni olisi nyt ilman tämän vuoden kokeiluja. Oli miten oli, olen kiitollinen, että olen saanut näitä positiivisia pohdintoja elämääni. Toivon, että nyt luotu hyvä suunta jatkuu.

Some-maailmaankin tutustuminen sisältäpäin on ollut mielenkiintoista. Hyvän materiaalin luominen ei olekaan aivan kevyttä ja visioista toteutukseen pääseminen vaatii ponnistelua. Ymmärrys some-maailmasta on lisääntynyt ja antanut hyvää pohjaa some-tarinani kolmannelle osalle: Keskeneräiset äidit -podcastille.

54385159_384793855692770_4140201259044962304_n

Jatkan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelua ja Mahdollisuuksien elämä toimii kanavana sen inspiraation levittämiseksi. Keskityn jatkossa erityisesti instagramiin, mistä kuulumiset välittyvät kevyesti ja helposti seuraajille. Blogiin tulee ehkä välillä koosteita ja ajatuksia.

Kiitos kaikille, jotka ovat seuranneet ja rohkaisseet tällä matkalla. Kommentit ja keskustelut ovat olleet todella arvoikkaita! Yhteiset pohdinnat ovat vieneet omia ajatuksia eteenpäin. Toivottavasti hyvinvoinnin positiiviset ajatukset saavat vahvistua edelleen myös teidän elämissä.

Kiitos myös rakkaalle Davidilleni kaikesta tuesta ja mahdollistamisesta tämän projektin parissa. Kiitos rohkeasta kokeilemisesta kanssani ja kannustuksesta. Kiitos myös lapsilleni, jotka tekevät päivistä elämäntäyteisiä ja onnellisia!

Turku 3.7.2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s